România – Italia, parteneriat strategic consolidat
La Roma a avut loc o nouă şedinţă comună a guvernelor italian şi român.
Bogdan Matei, 16.02.2024, 11:44
E greu de imaginat o ţară cu care România să aibă mai multe afinităţi şi conexiuni decât Italia. Limbi înrudite, neolatine, nenumărate interferenţe culturale, istorii similare ale realizării statelor naţionale unitare, la sfârşitul Primului Război Mondial, dictaturi longevive, fascistă la Roma, comunistă la Bucureşti, democraţii restaurate, dar minate, decenii în şir, de instabilitate guvernamentală, corupţie în politică, presă mai degrabă pasională decât riguroasă, pasiuneaa pentru fotbal – toate leagă cele popoare nu tocmai apropiate geografic. În prezent, ele sunt aliate în NATO, partenere în Uniunea Europeană şi legate de un parteneriat bilateral strategic. În plus, Italia e gazda celei mai numeroase comunităţi româneşti din diaspora, de peste un milion de suflete, e al doilea partener comercial al României, a doua piaţă de destinaţie a exporturilor româneşti şi a doua ţară de origine a importurilor în România.
Cele două ţări au atins, anul trecut, un nivel al comerţului bilateral de peste 20 de miliarde de euro, cea mai mare valoare din istorie. Italia se află pe locul şase în topul investitorilor străini în România. Acum, România şi Italia îşi vor intensifica cooperarea, potrivit unei declaraţii comune de dezvoltare a parteneriatului strategic consolidat între cele două ţări, semnată la Roma de premierii Giorgia Meloni şi Marcel Ciolacu.
Corespondenta Radio România transmite că la şedinţa comună de guvern au fost încheiate şi memorandumuri pentru domenii ca apărarea, cooperarea poliţienească, justiţia, startup-urile, energia nucleară, securitatea cibernetică, turismul, protecţie civilă sau formarea funcţionarilor publici. Premierul Giorgia Meloni a sublinat „Italia este al doilea client şi al doilea furnizor al României şi este principalul investitor în România din punct de vedere al numărului de firme înregistrate. Înrădăcinarea foarte puternică a comunităţii de afaceri italiene, care numără peste 50.000 de companii, este un semn tangibil al modului în care relaţiile noastre sunt extrem de intense. Prezenţa italiană este fundamentală în multe sectoare, în special în cele strategice, de la energie, la marele infrastructuri, agribusiness, servicii bancare şi sănătate.”
La rândul său, Marcel Ciolacu a spus „Sunt aici pentru a da un semnal puternic şi către firmele italiene, veniţi să investiţi în România pentru că veţi avea numai de câştigat. Mediul de afaceri italian, prezent deja în România, contribuie la dezvoltarea economică a ţării noastre.” Dorim să folosim şi mai mult know-how-ul din Italia şi să realizăm un transfer de competenţe şi cunoştinţe, în aşa fel încât competitivitatea economică a ambelor state să crească şi să dezvoltăm cât mai multe iniţiative comune – a mai declarat la Roma şeful guvernului român.