România, între caniculă şi intemperii
După ce s-a confruntat cu furtuni violente, vijelii şi inundaţii, zilele acestea România aşteaptă, ca şi restul Europei, un val de caniculă.
Daniela Budu, 26.06.2019, 12:45
România s-a aflat, aproape în permanenţă în ultimele săptămâni, sub coduri galben, portocaliu şi roşu de instabilitate atmosferică, furtuni, vijelii şi inundaţii, emise de meteorologi şi hidrologi pentru toată ţara sau pentru anumite regiuni. Numai marţi au fost emise coduri galben şi portocaliu de instabilitate atmosferică pentru aproape toată jumătatea de sud a ţării.
În judetul Galaţi, un cioban a murit după ce a fost lovit de trăsnet, în timpul ploii torenţiale care a căzut în judeţ. Vijeliile au produs şi pagube materiale, inclusiv în Capitală, unde au căzut copaci, stâlpi şi panouri publicitare care au blocat traficul, iar mai multe autoturisme au fost avariate. În jumătatea de sud a României, mai multe poduri şi podeţe au fost distruse de apele abundente. A fost afectat traficul rutier şi feroviar. Un tren plecat, duminică, din Timişoara, şi care trebuia să ajungă în Mangalia în 15 ore, a ajuns la destinaţie în peste 30 de ore din cauza ploilor abundente, inundaţiilor şi viiturilor. Mii de gospodării au rămas, marţi seară, fără curent electric în judeţe din sud-est şi est. Numai în ultimele 24 de ore, pompierii au acţionat pentru înlăturarea urmărilor generate de fenomenele meteorologice periculoase în zeci de localităţi din 13 judeţe şi în Capitală, a informat, miercuri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din zeci de case, curţi şi subsoluri.
După coduri galbene şi portocalii care s-au succedat, practic fără pauză, în ultimele săptămâni, România rămâne până joi seară sub o informare meteorologică de disconfort termic accentuat. Vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic accentuat după-amiaza, când pe arii relativ extinse în zonele de câmpie şi podiş indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Pentru următoarea perioadă, meteorologii anunţă că vremea va fi caldă, dar şi instabilă. Disconfortul termic va rămâne accentuat pe durata următoarelor două săptămâni, când temperaturile maxime vor trece frecvent de 30 de grade în aproape toate regiunile.
Canicula este prezentă pe tot continentul. Ministerul român de Externe a emis, până acum, mai multe atenţionări de călătorie în acest sens. Una vizează Grecia pentru risc ridicat de incendiu de pădure, pe fondul vântului şi al temperaturilor ridicate. Altă alertă este pentru Franţa, unde căldura se va accentua progresiv în cea mai mare parte a ţării până vineri. În Germania sunt aşteptate temperaturi record de 39 şi 40 de grade Celsius. Nici nordul continentului nu va fi ocolit de aerul fierbinte, Suedia şi Danemarca se aşteaptă, de asemenea, la temperaturi ridicate.