România, între alegeri
În România au fost anunțate rezultatele alegerilor locale, iar acum partidele se pregătesc pentru parlamentarele prevăzute pentru 6 decembrie.
Corina Cristea, 06.10.2020, 11:38
Situația epidemiologică creată de noul coronavirus a modificat calendarul electoral al României, alegerile locale, care ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie, fiind programate abia pe 27 septembrie. Organizat în condiții speciale, scrutinul a adus la urne 48% dintre electori, iar acum, Autoritatea Electorală Permanentă a publicat pe site-ul său rezultatele finale, excepție făcând localitățile unde s-a decis repetarea alegerilor.
Harta rezultatelor arată că principalul partid de opoziție, PSD, a câștigat 20 de consilii județene, PNL, aflat la guvernare, 17, iar UDMR 4. Liberalii au obținut, însă, mai multe voturi: 34% dintre cei care au mers la urne au optat pentru aceştia. Social-democrații au obținut 30% dintre voturi, iar USR-PLUS 13 procente. Candidații dreptei au câștigat primăria Bucureștiului și primăriile a trei dintre cele șase sectoare. La nivel național, social-democrații au, însă, cei mai mulți primari.
Rezultatele de la locale sunt considerate un barometru pentru parlamentarele ce ar urma să aibă loc în decembrie și pentru care partidele se pregătesc intens. Alegerile pentru viitorul Parlament ar trebui să aibă loc pe 6 decembrie, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, iar procesul preelectoral a început, deja, la 7 septembrie. Există, însă, şi o propunere legislativă de amânare pentru luna martie. Este o iniţiativă a unui deputat independent şi deocamdată a fost trimisă spre avizare la Guvern, la Consiliul Legislativ şi la Consiliul Economic şi Social.
Un răspuns de la aceste instituţii este aşteptat în termen de cel mult 30 de zile. Ideea amânării este dezavuată de liberali, în opinia cărora, actualul Parlament, în care social-democrații sunt majoritari, nu mai reprezintă voința alegătorilor. Ne pregătim de alegeri pentru 6 decembrie, spune, la rândul său, PSD, care nu exclude, însă, o amânare, care, potrivit social-democraților, ar putea să fie necesară în funcție de evoluția sanitară. Între timp, o parte dintre partide au stabilit listele de candidați pentru diaspora, termenul limită de depunere a acestora fiind 7 octombrie.
Liberalii spun că ei merg la aceste alegeri cu oameni exclusiv din diaspora, care au făcut cinste comunităţilor de acolo, care îi reprezintă foarte bine pe români, oameni care sunt profesori universitari sau oameni de afaceri. Și la PSD, lista candidaţilor la alegerile parlamentare pentru locurile rezervate reprezentanţilor diasporei este întocmită conform unor criterii. Este vorba depre aptitudini de comunicare, intelectuale, relaţionare, apariţii în presă, integritate şi leadership. În diaspora alegerile parlamentare se vor desfășura pe parcursul a două zile – pe 5 și 6 decembrie.
Din cauza faptului că organizarea secțiilor de votare în mai multe țări în care există comunități mari de români nu va fi posibilă în condițiile generate de pandemia de Covid-19, autoritățile de la București recomandă românilor de peste hotare să se înscrie pentru votul prin corespondență. Termenul limită de înregistrare a fost prelungit până la 21 octombrie.