România intră în campanie electorală
În România, vineri începe oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare, iar în străinătate pentru prima dată vor fi organizate peste nouă sute de secţii de votare.
Mihai Pelin, 09.05.2024, 11:59
Peste exact o lună, românii sunt aşteptaţi la vot pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European, dar şi viitorii primari, consilieri locali şi judeţeni. Vineri începe oficial campania pentru alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie. Dacă pentru scrutinul european cetăţenii români pot vota oriunde în ţară sau în străinătate, pentru cel local îşi pot exercita dreptul la vot doar la secţiile unde sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa.
Candidaturile pentru alegerile locale rămase definitive vor fi afişate atât la sediile birourilor electorale judeţene, la sediul Biroului Electoral Central, cât şi pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente. După tipărirea buletinelor de vot, un specimen al acestora va fi dat publicităţii, tocmai pentru ca cetăţenii să se poată familiariza cu acestea şi să îşi identifice competitorii politici pentru care optează şi astfel să poată vota în cunoştinţă de cauză – a explicat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă.
Pentru ca lucrurile să fie clare, el a explicat şi cum vor putea vota pentru aleşii locali persoanele care în ziua scrutinului se vor afla fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă:
“Cetăţenii români cu domiciliul în ţară votează numai la secţia de votare unde sunt arondaţi – pentru alegerile locale. Pentru cetăţenii care au reşedinţa în alt loc decât unde sunt înscrişi în listele electorale permanente, pot să voteze numai cu condiţia ca reşedinţa, viza de flotant, ca să înţeleagă toată lumea, să fi fost făcută cu mai mult de 60 de zile înaintea datei de 9 iunie.”
Cei care vor veni veni să voteze în data de 9 iunie, vor primi cinci buletine de vot – patru pentru aleşii locali şi un buletin pentru lista sau candidatul independent pentru alegerile europarlamentare şi, ca şi la scrutinele anterioare, un specialist IT va verifica buletinele prezentate, astfel încât să nu existe riscul unui vot multiplu.
Toni Greblă a explicat că pentru alegerile europarlamentare, noutatea este reprezentată de organizarea a aproximativ a 900 de secţii de votare în străinătate pentru toți românii cu drept de vot:
”Pentru alegerile europarlamentare există o singură circumscripţie electorală, la nivelul ţării şi există o singură listă de candidaţi pentru alegerile europarlamentare pentru fiecare competitor politic. Deci este un buletin de vot care este identic atât pentru cetăţenii care votează în România, cât şi pentru cei care votează în străinătate, indiferent unde au domiciliu sau reşedinţa. Important este ca ei să fie cetăţeni români cu drept de vot.”
Toni Greblă a făcut şi o serie de precizări şi în ceea ce priveşte afişajul electoral, susţinând că nerespectarea regulilor va atrage sancţionarea celor vinovaţi. Și Comisia Europeană a lansat o campanie de prevenire a cetăţenilor cu privire la riscurile dezinformării şi la modalităţile în care aceasta poate fi combătută. În plus, o nouă pagină de internet oferă acces la toate informaţiile utile în această privinţă.