România – independenţă energetică?
Experţii prognozează că, după ce va începe extracţia din Marea Neagră, România nu va mai avea defel nevoie de importurile de gaze din Federaţia Rusă.
Bogdan Matei, 08.05.2018, 12:45
Vestea bună e că, spre deosebire de multe alte state europene, România îşi asigură, deja, cea mai mare parte a consumului de gaze naturale din producţia proprie. Vestea şi mai bună e că nu va mai avea defel nevoie de importurile de gaze din Rusia, după ce va începe extracţia zăcămintelor din platoul continental al Mării Negre. Aceasta e concluzia unui studiu prezentat de fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, astăzi expert al celebrei agenţii Deloitte. El a explicat că din perimetrele offshore s-ar putea extrage în total 170 de miliarde de metri cubi, adică, în medie, cinci miliarde de metri cubi anual. Investiţiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri la bugetul de stat în valoare de 26 de miliarde de dolari şi un plus de 40 de miliarde de dolari la PIB-ul României până în anul 2040. Estimarea, mai prudentă decât cea a autorităţilor române, se bazează şi pe date tehnice ale unor exploatări offshore din Golful Mexic, similare cu cele din Marea Neagră.
Răzvan Nicolescu „În cazul rezervelor, oficialii au spus că sunt 200 de miliarde de metri cubi. Noi spunem 170 de miliarde, din calculul nostru. Comisia Europeană, în studiile de impact pe care le realizează, arată o creştere mare a preţurilor la gaze naturale. Noi estimăm că vom avea un surplus de producţie, că acest surplus de producţie va genera un impact pozitiv din punct de vedere concurenţial şi va tempera tendinţa de creştere de preţ în România.” Odată demarată exploatarea gazelor din Marea Neagră, fiecare dolar investit se va multiplica de trei ori, prin efecte directe, indirecte sau în sectoarele economice adiacente. Aici, subliniază experţii Deloitte, nu vorbim doar de vânzarea gazului în sine, ci de tot lanţul economic antrenat de această resursă.
Sorin Elisei, coordonatorul proiectului „Investiţii de 22,2 miliarde de dolari. Derularea acestor proiecte în toate cele patru faze duce la susţinerea unui număr mediu anual de angajaţi pe toată această perioadă de peste 30 de mii. Veniturile la bugetul de stat cumulate vor fi suplimentate practic cu 26 de miliarde de dolari, şi vorbim de peste 70 de miliarde de dolari generare adiţională de producţie, ca urmare a acestor investiţii. Deloitte estimează că 65% din gaz va fi consumat în România, iar restul va pleca la export, consolidând, astfel, poziţia României pe piaţa europeană a gazelor. Din nou, Sorin Elisei „Din 28 de state membre, la indicatorul dependenţă de importuri de resurse, cred că în faţa noastră se află doar Estonia şi Danemarca. Cred că am putea chiar să ne îmbunătăţim acest loc 3, care este mai mult decât onorabil.” Predicţiile experţilor Deloitte nu-i bucură doar pe analiştii economici, ci şi pe cei de politică externă. Aceştia amintesc că, nu de puţine ori, Moscova a utilizat în scopuri politice şi geopolitice dependenţa Europei de hidrocarburile sale şi apreciază drept vitală identificarea şi valorificarea unor surse alternative de petrol şi gaze.