România, încă un pas spre Schengen
Parlamentul European a dezbătut, la Strasbourg, împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene și cu cei ai Consiliului, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Daniela Budu, 06.10.2022, 11:41
În cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg a avut loc, miercuri, o dezbatere consacrată aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Eurodeputaţii români au susţinut aderarea cât mai rapidă a celor două state la spațiul de liberă circulație, în contextul în care acestea îndeplinesc încă din 2011 toate condiţiile tehnice necesare. Anul acesta, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, România a găzduit peste 1 milion de refugiaţi ucraineni. România poate securiza frontiera zonei Schengen în orice condiţii. Includerea celor două ţări va face mai sigură întreaga Uniune Europeană, a afirmat, în intervenţia sa, europarlamentarul Siegfried Mureşan.
Colegul său, Dan Nica, a calificat situaţia actuală drept umilitoare şi intolerabilă pentru București şi a lansat un apel la solidaritate europeană. Iar eurodeputatul Eugen Tomac a întrebat cui serveşte menţinerea României şi a Bulgariei în afara frontierelor UE?. Acum 11 ani s-a ajuns la concluzia că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen, dar în 2022 încă avem această discuţie, a adăugat Cristian Terheş, ca reacţie la declaraţiile eurodeputatului german Guido Reil care susţinuse că România şi Bulgaria nu trebuie primite în Schengen şi că aderarea lor la UE a fost, de asemenea, o greşeală.
Şi Dacian Cioloş i-a răspuns eurodeputatului german, spunând că, dacă România nu ar fi gestionat ireproşabil situaţia refugiaţilor ucraineni ajunşi la frontieră, atunci acesta ar fi văzut cu adevărat ce înseamnă „Wild West cu care oficialul german a comparat România.
Au mai fost doar câţiva reprezentanţi ai unor partide de extremă-dreapta din Italia care s-au opus unei extinderi a spaţiului Schengen, de teama unei migrații în masă. Majoritatea eurodeputaților care au luat cuvântul au fost, însă, de acord că România și Bulgaria trebuie să adere la Schengen. Nu este prima dată când europarlamentarii spun că cele două state sunt pregătite pentru acest pas. Același lucru îl spune și Comisia Europeană de mai mult timp.
Decizia stă, însă, în mâna Consiliului. În cadrul dezbaterii, preşedinţia cehă a Consiliului UE a dat asigurări că depune eforturi pentru ca, în luna decembrie, la reuniunea de iarnă, să fie adoptată decizia privind aderarea României și Bulgariei.
Potrivit ministrului ceh pentru afaceri europene, Mikuláą Bek, finalizarea extinderii Schengen ar constitui o etapă importantă în funcţionarea spaţiului de liberă circulaţie. În context, preşedinţia cehă a anunțat că va organiza, săptămâna viitoare, o misiune de experţi în cele două ţări, cu reprezentanţi ai Comisiei, pentru a evalua implementarea principalelor părţi ale legislaţiei Schengen. Și vicepreşedintele CE pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a reamintit că România şi Bulgaria au îndeplinit de mult timp criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen.