România, înaintea alegerilor locale și europene
Alegerile locale şi europarlamentare vor avea loc simultan în România duminică, 9 iunie. Este primul proces electoral din 2024, an în care vor mai fi organizate alegeri generale şi prezidenţiale.
Sorin Iordan, 06.06.2024, 11:59
Aproape 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne duminică, 9 iunie, când au loc alegerile pentru Parlamentul European, dar şi pentru desemnarea primarilor, a preşedinţilor de Consilii Judeţene şi a consilierilor municipali şi locali. Pentru acest dublu scrutin, administraţia de la Bucureşti organizează aproape 19.000 de secţii de votare în ţară şi 915 în străinătate.
Aproximativ 370 de milioane de cetăţeni din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt aşteptaţi să-şi aleagă reprezentanţii în legislativul comunitar. Cei mai mulţi votanţi se află în Germania, peste 65 de milioane, urmaţi de cei din Franţa – 50,7 milioane şi Italia – 47,3 milioane. În acest clasament, România ocupă poziţia a şasea. Conform Biroului European de Statistică, România se află pe locul 13 în funcţie de numărul persoanelor care ar putea vota pentru prima dată de când au împlinit vârsta necesară, cu peste un milion de tineri.
Buletinele de vot pentru alegerile locale şi europarlamentare au fost deja expediate secţiilor din ţară şi din străinătate. 18 milioane au fost repartizate în interiorul României, în vreme ce 2,5 milioane în străinătate. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a precizat că românii nu pot vota în ţară cu paşaportul simplu, ci cu cartea de identitate sau un alt document echivalent. Totodată, el a explicat, pe scurt, procedura de vot:
„La ora 7.00 toate secţiile de vot vor fi pregătite pentru a putea vota. În străinătate vor primi un singur buletin de vot – pentru alegerile europarlamentare. În ţară vor primi cinci buletine de vot, dacă votează la localitatea de domiciliu, şi are dreptul să voteze şi pentru alegerile locale şi pentru europarlamentare. Va pune fiecare din cele cinci buletine de vot în cele cinci urne special amenajate şi inscripţionate şi va părăsi secţia de vot.”
Românii care nu se află în ţară duminică pot vota la alegerile europarlamentare la orice secţie din străinătate, a transmis Ministerul de Externe. Instituţia le recomandă să identifice pe site-ul mae.ro cea mai apropiată secţie de votare şi să aibă asupra lor un act de identitate valabil.
Distribuţia celor 915 secţii organizate în străinătate, un număr dublu faţă precedentele alegeri europarlamentare, s-a făcut direct proporţional cu numărul de cetăţeni români din fiecare ţară. Cele mai multe vor fi în Italia, 150, urmată de Spania, 147, şi Marea Britanie, 104.
Există şi locuri unde nu au mai fost înfiinţate centre de votare, fie pentru că personalul militar român a fost retras, fie pentru că misiunea diplomatică a fost închisă sau mutată, cum este cazul în Afganistan, Mali, Sudan, Libia, dar şi la Rostov-pe-Don, în Rusia, sau la Odesa, în Ucraina.
Prima ţară unde vor fi deschise urnele este Noua Zeelandă, sâmbătă la ora 22.00 a României, iar procesul electoral în străinătate se va desfăşura în funcţie de fusul orar pe durata a 34 de ore. Ultimele secţii vor fi închise luni dimineaţă, când votarea se închieie pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii şi în Canada, la Vancouver.