România înainte de moţiune
La trei luni de la instalare, guvernul liberal minoritar se confruntă cu prima moţiune de cenzură a opoziţiei de stânga.
Ştefan Stoica, 04.02.2020, 12:18
Sesiunea ordinară a Parlamentului României a început abrupt, cu citirea moţiunii de cenzură depuse de PSD şi UDMR împotriva cabinetului PNL condus de şeful liberal Ludovic Orban. Gestul opoziţiei este urmarea asumării răspunderii executivului pentru modificarea legislaţiei electorale în sensul revenirii, începând cu scrutinul local din vară, la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Semnatarii moţiunii de cenzură spun că executivul trebuie demis de urgenţă, deoarece prin modificarea legislaţiei electorale în prag de alegeri se încalcă deciziile Curţii Constituţionale şi recomandările instituţiilor europene.
Raţiunile PNL sunt pur politice şi nu au legătură cu interesele cetăţenilor, acuză iniţiatorii moţiunii. De partea lor, liberalii invocă argumentul unei mai solide reprezentativităţi şi legitimităţi pentru primarii care ar trece prin filtrul a două tururi de scrutin. Astfel, chiar dacă se produce în an electoral, revenirea la două tururi poate fi considerată o îmbunătăţire a legislaţiei electorale, deci nu ar contraveni – consideră PNL – recomandărilor europene în materie.
Pentru ca moţiunea PSD şi UDMR să fie adoptată sunt necesare minimum 233 de voturi favorabile. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, e sigur de ele. Mai mult, spune că social-democraţii vor propune un nume de premier din afara partidului în cazul debarcării executivului liberal.
Marcel Ciolacu: Sunt singur că acum avem voturile necesare. Am avut o discuţie foarte aplicată împreună cu colegii mei din ţară şi din Parlament şi, totuşi, se pare că vom veni cu o propunere de prim-ministru din afara partidului. Eu nu o să votez niciodată vreun guvern PNL şi nu o să recomand, cât timp sunt preşedinte interimar la acest partid, să voteze vreodată pe Orban prim-ministru.
Premierul Ludovic Orban este, totuşi, încrezător că PSD şi UDMR vor eşua în tentativa de demitere a cabinetului Ludovic Orban: Parlamentarii Partidului Naţional Liberal să fie prezenţi în plen şi să voteze la vedere împotriva moţiunii de cenzură. Am mandatat conducerile grupurilor parlamentare să poarte negocieri cu toate grupurile partenere, cu parlamentari individual, pentru a convinge aceşti parlamentari că este extrem de benefică pentru România ca sistemul de alegere al primarilor în două tururi să fie adoptat şi, ca atare, să nu voteze în favoarea moţiunii de cenzură.
Dacă, la început, depunerea moţiunii era privită ca un demers mai mult simbolic, pentru că PSD nu şi-ar dori, de fapt, să apese pe trăgaciul anticipatelor, percepţia s-a schimbat. Riscul ca demiterea cabinetului Orban să ducă la alegeri înainte de termen – avantajoase pentru PNL – se menţine, însă PSD şi-a făcut calculele şi a înteles că e vital să-şi conserve dominaţia din teritoriu, cea care i-a asigurat atâtea victorii electorale. Iar pentru aceasta, este obligat să blocheze, cu orice chip, revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Într-un an cu alegeri locale şi legislative, jocul politic este dur şi deschis oricărui rezultat