România în UE
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, încearcă să dozeze, în discursul ei, analiza rece, impersonală, de înalt funcţionar european, şi inevitabila nostalgie faţă de locul de baştină.
Bogdan Matei, 17.02.2015, 13:13
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a ales să-şi schiţeze acasă, la Bucureşti, bilanţul primelor o sută de zile de mandat. Fost eurodeputat social-democrat şi, din toamnă, gestionarul unui portofoliu-cheie, Corina Creţu a anunţat că, până în prezent, la nivelul Uniunii Europene au fost adoptate 188 de programe operaţionale, dintre care 175 sub coordonarea sa. Gradul de absorbţie a fondurilor comunitare a crescut la nivelul Uniunii, însă noile state membre ale Uniunii, incluzând aici şi România, au dificultăţi în absorbţie.
De altfel, principala problemă a României, aşa cum se vede de la Bruxelles, rămâne slaba capacitate administrativă în privinţa accesării fondurilor europene – şi-a avertizat d-na Creţu propriii compatrioţi. În plus, mai spune ea, Comisia Europeană observă că România are anumite slăbiciuni în întocmirea unei hărţi sociale, dar şi în sectorul achiziţiilor publice sau în strategia de incluziune a populaţiei rome. Comisia mai consideră şi că este important ca România să aibă o strategie pe termen lung pentru mediul rural şi, de aceea, acordă o atenţie particulară coordonării între dezvoltarea urbană şi cea rurală.
Invitată la deschiderea Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, ea a solicitat autorităţilor locale să identifice produse care pot fi considerate emblema unei regiuni şi să promoveze proiecte în folosul oamenilor. Corina Creţu:
Avem fonduri europene, diversificare economică şi noi locuri de muncă, educaţie, şi pentru adulţi, şi pentru copii, sănătate, timp liber. În următoarea perioadă de programare 2014-2020, putem finanţa toate acestea, cu condiţia să pregătiţi proiecte concrete care să răspundă necesităţilor comunelor, proiecte care să se regăsească, de asemenea, în strategiile pe care trebuie să le aibă România.”
Caz-şcoală pentru ceea ce se poate face cu bani europeni corect gestionaţi sunt cele peste 250 de milioane de euro, disponibili printr-un program de investiţii transfrontaliere România – Bulgaria, semnat, chiar vineri, de comisarul european pentru politică regională. Corina Creţu i-a declarat corespondentei Radio România la Bruxelles că programul va îmbunătăţi condiţiile de viaţă, studiu şi muncă în regiunile de frontieră dintre cele două ţări, sporindu-le, astfel, atractivitatea, atât pentru turişti, cât şi pentru investitori.
Zona oferă, de asemenea, oportunităţi considerabile, graţie proximităţii cu Dunărea şi cu Marea Neagră. Buna colaborare între cele două ţări sud-est europene, admise în Uniune acum opt ani, şi încercarea de a rezolva împreună problemele comune sunt esenţiale – mai spune membrul român al Comisiei Europene.