România în UE – beneficiar net
Uniunea Europeană a investit enorm în dezvoltarea României.
Ştefan Stoica, 13.05.2024, 12:15
“România este un capitol important în povestea Uniunii Europene. Vorbim de o şansă acordată odată cu banii veniţi de la Bruxelles pentru infrastructură modernizată şi oportunităţi pentru toţi românii”. Declaraţia îi aparţine ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, şi a fost făcută pe 9 mai, dată la care este marcată Zua Europei.
Boloş s-a declarat un promotor convins al faptului că banii europeni schimbă cu adevărat vieţi. Fie şi numai din perpectivă financiară, aderarea ţării la Uniunea Europeană a prezentat un beneficiu uriaş, tradus prin absorbţia de fonduri pe care, cel mai probabil, nu le-ar fi putut obţine pe alte căi. Potrivit ministrului Boloş, la fiecare 1 euro cu care am contribuit am primit 3 euro înapoi.
“Concret, de la aderarea, în 2007, şi până în prezent, România a primit peste 95 miliarde de euro şi a contribuit cu 30 miliarde la bugetul blocului european. Aşadar, balanţa financiară netă ne arată un plus de 65 miliarde de euro”, a subliniat ministrul Finanţelor.
Potrivit acestuia, datorită acestor fonduri, în 2020, România a reuşit să treacă pragul de 30 miliarde lei (6 miliarde euro) investiţi din bani europeni într-un singur an, iar anul trecut a fost atins nivelul record de 80 miliarde lei (16 miliarde euro).
Pe de altă parte, intrarea României în UE a însemnat şi integrarea în piaţa unică, libertatea de circulaţie a mărfurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalului, a amintit ministrul Boloş. El spune că investiţiile străine s-au dublat de la aderarea la Uniune, ajungând la aproximativ 108 miliarde de euro în 2022, iar faptul că România a devenit atractivă pentru companiile europene nu a însemnat doar investiţii, ci şi dezvoltarea unor domenii care erau neglijate în trecut.
Pentru români, dezvoltarea care a venit odată cu intrarea în UE a însemnat şi salarii mai mari. În ultimii 17 ani, salariul minim a fost majorat de 20 de ori, ajungând, în prezent, la 3.300 lei brut (660 de euro). Marcel Boloş a amintit şi de zecile de şcoli şi grădiniţe construite de la zero sau modernizate cu fonduri europene, inclusiv în comune şi oraşe mici, şi de cei 1.300 km de drumuri construite sau modernizate.
Prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 95.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiţii în retehnologizare, automatizare, creşterea eficienţei energetice, formarea angajaţilor, a afirmat ministrul Finanţelor.
Alte proiecte realizate cu fonduri europene sunt aeroporturile regionale modernizate sau în curs de modernizare şi extindere, precum şi mii de kilometri de reţele de utilităţi.
Mai importantă, însă, decât accesul la resurse şi bunăstare materială a fost aderarea la valorile şi principiile care guvernează Uniunea – stat de drept, domnia legii, libertate de exprimare, incluziune socială, toleranţă – toate, ingrediente ale unei democraţii funcţionale. Detractorii Uniunii Europene, din România şi aiurea, autointitulaţi suveranişti şi camuflaţi sub un fals conservatorism, detestă proiectul european, deşi ştiu că nu pot pune în loc nimic durabil.