România în minivacanţă
Staţiunile montane şi cele de pe litoralul românesc al Mării Negre s-au umplut de turişti, în minivacanţa dintre 1 mai şi Paştele ortodox.
Bogdan Matei, 02.05.2024, 12:04
Apropierea aşa-numitei Zile a Muncii, 1 mai, de Paştele ortodocşilor, confesiune majoritară în România, celebrat pe 5 mai, le-a oferit, anul acesta, românilor o minivacanţă de primăvară care se va încheia abia luni, pe 6. Aproape două treimi dintre români obişnuiesc să petreacă acasă de 1 mai, mai ales persoanele peste 60 de ani şi cele cu venituri mici – indică rezultatele unui nou sondaj.
Circa 13,5% spun că nu sărbătoresc deloc această zi. Ponderea celor care au răspuns că de obicei fac o excursie de 1 mai e 12,5 procente. Şi, cu toate că momentul este considerat startul vacanţelor la mare, foarte puţini dintre cei intervievaţi au spus că au obiceiul să meargă pe litoral de 1 mai: doar 3,4%.
Totuşi, peste 50.000 de turişti vor fi în staţiunile româneşti de la Marea Neagră în minivacanţă. În staţiunile din sud, la Vama Veche şi Costineşti, petrecerile pe plajă au început deja, mai ales că a ieşit soarele. În Mamaia Nord, mii de tineri din ţară şi din străinătate au venit pentru festivalul de muzică electronică Sunwaves, care a început marţi seară.
Potrivit organizatorilor, urmează şapte nopţi incendiare pe plajă, animate de peste 100 de artişti români şi străini. Acolo vor fi şi comisarii antidrog, pentru a-i convinge pe tineri să stea departe de substanţele interzise. Petrecăreţilor li se recomandă să identifice, la intrarea în festival, punctele de prim-ajutor, să nu consume alcool în exces, să manifeste prudenţă în relaţia cu persoanele necunoscute care le pot oferi substanţe nocive sub diferite forme: băuturi, medicamente, ţigări. De asemenea, în cazul unor situaţii deosebite, să se adreseze direct specialiştilor antidrog sau, dacă starea de sănătate se agravează, să sune la numărul unic de urgenţă 112.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Interne, Monica Dajbog, a anunţat, la Radio România, că s-au luat măsuri pentru asigurarea ordinii publice şi a intervenţiilor în situaţii de urgenţă. Circa 25.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi efective de la alte structuri acţionează zilnic pentru siguranţa cetăţenilor, acordând o atenţie deosebită staţiunilor turistice, lăcaşurilor de cult, locurilor în care se vor organiza evenimente publice de amploare, precum şi gărilor, aeroporturilor şi altor spaţii aglomerate.
În această perioadă vor fi organizate peste 200 de evenimente publice, la care se preconizează că vor participa aproximativ 167 de mii de persoane. Iar în noaptea de Înviere, la 12.200 de lăcaşuri de cult sunt aşteptaţi peste 2,6 milioane de credincioşi. Tot sondajele constată o creştere semnificativă în rândul celor care, de Paşte, doresc să călătorească, ponderea acestora fiind de 16%, mai mult cu 5 procente faţă de anul trecut. Totuşi, majoritatea românilor, adică aproape 80%, intenţionează să îşi petreacă sărbătorile pascale acasă, în familie, iar trei sferturi dintre ei vor să participe la slujba de Înviere.