România, în grupele principale ale Europenelor de handbal feminin
România a devenit una din favoritele Campionatului European de handbal feminin din Franţa.
Ştefan Stoica, 07.12.2018, 12:02
Dacă la sporturi individuale, vedeta incontestabilă a României este Simona Halep, numărul unu în tenisul mondial, la sporturi de echipă singura de la care suporterii au constant aşteptări este naţionala feminină de handbal. Iar 2018 ar putea fi anul ei. „Tricolorele” au avut un parcurs fără sincope la Campionatul European din Franţa şi s-au calificat în grupele principale cu maximum de puncte, 4. România a învins fără emoţii Cehia, formaţie în faţa căreia pierduse la ultimul Mondial, a depaşit clar Germania şi a surclasat Norvegia, deţinătoarea titlului continental, multiplă campioană mondială, europeană şi olimpică, considerată unanim cea mai puternică echipă a ultimului deceniu în handbalul feminin.
Entuziasmul care a însoţit această victorie, prima în faţa Norvegiei la un turneu final după 18 ani, a fost generat nu atât de scorul categoric, 31-23, cât de modul în care româncele au controlat partida. A fost un succes în stil norvegian, obţinut cu o defensivă greu penetrabilă şi un atac variat şi eficient. Portarul Yuliya Dumanska, ucraineana naturalizată care a demonstrat că ştie imnul României, spre deosebire de mulţi fotbalişti autohtoni, a fost desemnată cea mai bună jucătoare a meciului, cu un procentaj neverosimil de mingi parate, 44%. Liderul echipei şi vedeta de talie mondială Cristina Neagu a făcut, la rândul ei, un meci excelent. Ea scrie, deja istorie, devenind cea mai bună marcatoare all time la un Campionat European.
Prestaţii remarcabile au avut toate componentele naţionalei: Melinda Geiger, Eliza Buceschi, Crina Pintea, Laura Chiper, Denisa Dedu, Aneta Udriştioiu, Ana-Maria Dragut, Gabriela Perianu, Mădălina Zamfirescu, Cristina Laslo, Raluca Băcăoanu, Valentina Ardean Elisei, Cristina Florică. Elogii – meritate – a primit, după meci, şi arhitectul acestei construcţii solide care este, acum, naţionala feminină de handbal, antrenorul spaniol Ambros Martin. El este câştigătorul mai multor Ligi ale Campionilor şi speră să obţină un titlu şi cu o echipă naţională. „Trebuie să o luăm pas cu pas, să ne gândim la următorul meci, știm foarte bine care este țelul nostru. Vrem să mergem la Tokyo, iar dacă vom câștiga acest Campionat European ne vom atinge țelul”, a spus Martin. La Tokyo, pentru că echipa care va lua titlul continental se califică automat la Olimpiada niponă din 2020.
Prin victoria cu Norvegia, România a intrat în grupa principală cu maxim de puncte şi are şanse mari să se claseze pe unul din primele două locuri, cele care asigură calificarea în semifinale. Următorul adversar va fi Olanda, o echipă puternică, calificată în grupa principala tot cu 4 puncte. „Va fi greu, Olanda are un joc asemănător cu cel al Norvegiei, va trebuie să facem din nou un supermeci. E complicat pentru că fetele au tras mult, sper ca motivația și mintea să fie mai puternice decât oboseala fizică”, a declarat Ambros Martin. Celelalte adversare vor fi Spania şi Ungaria. Naţionala României are în palmares o singură medalie continentală, bronzul caştigat în 2010.