România în căutarea unui premier
Luni, preşedintele României, Klaus Iohannis, va avea consultări cu partidele politice parlamentare pentru formarea unui nou guvern. Amintim că executivul lui Sorin Grindeanu a picat testul moţiunii de cenzură la care l-a supus însăşi coaliţia PSD-ALDE.
Ştefan Stoica, 23.06.2017, 12:55
Cabinetul de stânga PSD – ALDE condus de Sorin Grindeanu a fost sacrificat de coaliţia care îl propusese, pe motiv de ineficienţă şi întârzieri nepermise în implementarea programului de guvernare. Luni, social-democraţii vor fi din nou primii consultaţi de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la formarea unui nou cabinet. Vor urma liberalii, numărul unu din opoziţia de centru-dreapta, apoi USR, PMP, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale. Va fi un week-end al definitivării strategiilor pentru discuţiile de la preşedinţie.
Şeful statului nu renunţă la criteriul de integritate impus celui pe care-l va desemna prim ministru. Acesta – a precizat el – trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care îl convinge că are capacitatea să conducă un guvern şi este susţinută de o majoritate parlamentară. E, deci, sigur că nu va fi nici acum premier şeful PSD Liviu Dragnea, căruia condamnarea cu suspendare pentru tentativa de fraudare a referendumului din 2012, de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, îi barează accesul în fruntea executivului.
Viitorul premier trebuie să fie un om corect şi responsabil, o persoană cinstită şi cu viziune, iar PSD va alege dintre 4 variante ce corespund descrierii, spunea Dragnea. PSD şi ALDE ar fi schiţat deja lista viitorului cabinet. Aceasta, pentru că social-democraţii nu se aşteaptă la surprize din partea preşedintelui. Vicepreşedintele PSD, Doina Pană, într-o declaraţie pentru postul public: “Noi avem un acord de guvernare împreună cu ALDE şi avem un acord parlamentar cu UDMR-ul care nu a dispărut. Bineînţeles că noi va trebui să hotărâm asupra numelui cu care coaliţia PSD – ALDE se va duce la Cotroceni ca propunere de prim-ministru, ok-ul de la Cotroceni sunt convinsă că va veni, toate semnalele pe care preşedintele le-a dat până acum a fost de stabilitate, pe urmă acest prim-ministru va trebui să îşi facă echipa guvernamentală”.
PNL crede că anticipatele sunt soluţia optimă pentru ieşirea din criza actuală. Noul lider liberal, Ludovic Orban, a reafirmat ferm opoziţia faţă de PSD. Ludovic Orban: “Nu vom purta nicio negociere pentru formarea noului guvern cu PSD, vom vota împotriva oricărei formule de guvern care va conţine PSD în ea. PNL este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării, dar vrem să intrăm la guvernare pe uşa din faţă şi formula preferată de colegii mei este formula anticipatelor”.
Anevoioasă procedural şi cronofagă, varianta anticipatelor a fost evocată după ce adversarii coaliţiei PSD – ALDE au constatat că aceasta nu si-a putut debarca propriul guvern decât cu voturile unor deputaţi ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară. Nici USR nu doreşte să colaboreze cu PSD, dar nu ar refuza participarea la un viitor guvern de coaliţie format de ceilalţi actori politici. Prudentă, UDMR nu s-a poziţionat, dar a afirmat că speră ca această criză să se încheie rapid, iar guvernarea să fie preluată de un cabinet politic.