România, focus pe Africa
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a încheiat, în Senegal, turneul de zece zile întreprins pe continentul african.
Sorin Iordan, 24.11.2023, 11:59
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a încheiat turneul întreprins pe continentul african. Timp de zece zile, începând din 14 noiembrie, Iohannis a efectuat vizite oficiale în Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal. „Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României faţă de continentul african. (…) prin acest turneu am repus România pe radarul african”, declara preşedintele român la sosirea în capitala Capului Verde, Praia.
În ultima etapă a turneului, Iohannis a fost primit la Dakar de omologul senegalez, Macky Sall. România urmează să intensifice colaborarea cu Senegal în domenii precum gestionarea situaţiilor de urgenţă, educaţie, cercetare şi inovare, securitate cibernetică, infrastructură digitală, agricultură şi siguranţa alimentară, a declarat preşedintele român. Potrivit acestuia, Senegalul reprezintă o prioritate pentru administraţia de la Bucureşti pe continentul african, iar Guvernul român îşi doreşte lansarea unor proiecte comune şi o cooperare pe termen lung.
Klaus Iohannis: „România prioritizează Africa şi prin programele de asistenţă oficială pentru dezvoltare. Am înfiinţat Fondul pentru viitorul Africii prin pace, educaţie şi dezvoltare. Educaţia şi promovarea tineretului au reprezentat peste 30% din totalul asistenţei oficiale pentru dezvoltarea acordată de România în 2020 şi în 2021, respectiv 66% în 2022. În acest cadru, România organizează un program de instruire pentru stabilizare şi reconstrucţie post-conflict, ultimele patru sesiuni fiind dedicate exclusiv partenerilor de pe continentul african”.
La rândul său, preşedintele Macky Sall a subliniat faptul că România a oferit burse de studiu pentru tinerii senegalezi încă din primii ani ai independenţei statului Senegal. Turneul preşedintelui român în Africa a primit critici din ţară, mai ales din cauza costurilor foarte mari ale deplasărilor. Criticii preşedintelui au argumentat că această serie de vizite nu ar fi adus un beneficiu economic concret pentru România. Klaus Iohannis a respins însă această idee. Potrivit preşedintelui, relaţia cu Africa are un specific aparte şi neglijarea acesteia a reprezentat o „eroare strategică”.
Klaus Iohannis: „Deja acum câteva decenii în România ne-am dat seama de valoarea deosebită a relaţiei cu statele africane şi am oferit burse, am avut relaţii economice importante. Din păcate, în deceniile care au urmat Revoluţiei de la noi, această relaţie a fost aproape neglijată. Ne-am dat seama că aici s-a comis o eroare strategică în politica externă românească şi am venit cu măsuri de corectare. Am venit cu o nouă strategie pentru Africa, care ţinteşte în mod special partenerii tradiţionali ai României în Africa. Această strategie vrea să exploateze oportunităţile, să consolideze parteneriatele, să deschidă noi sectoare de colaborare economică, în educaţie, în diplomaţie ş.a.m.d.”
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti, Klaus Iohannis i-a decorat pe preşedinţii fiecărei ţări africane pe care a vizitat-o cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan pentru contribuţia avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare.