România – fenomen migraţionist sub control
România rămâne puternic angajată în procesul de combatere a fenomenului migraţionist ilegal. Recent, o navă maritimă de patrulare din cadrul Gărzii de Coastă a revenit în ţară dintr-o misiune de salvare a migranţilor aflaţi în pericol.
Corina Cristea, 08.05.2017, 11:53
Fără a fi ţară de destinaţie pentru migranţii din Irak, Siria, Afganistan sau Iran, România se confruntă totuşi cu fenomenul migraţionist din postura de stat de tranzit. Ştirile despre cei care încearcă să treacă fraudulos frontiera României în drumul lor spre Vestul Europei au devenit o prezenţă aproape constantă pe jurnale. În general, grupuri de zece, douăsprezece persoane provenind din ţări devastate de conflicte sunt reţinute de grănicerii români, în principal la frontiera cu Serbia. Fenomenul migraţionist este sub control, a dat asigurări, recent, ministrul de Interne, Carmen Dan.
Totuşi, a precizat ea, executivul pregăteşte un proiect în vederea suplimentării personalului din zona de sud-vest, unde deja au fost detaşate cadre din Jandarmerie şi Poliţia de Frontieră către judeţele Caraş-Severin şi Timiş. În acelaşi timp, echipe mixte româno-sârbe formate din poliţişti de frontieră vor patrula la graniţa comună dintre România şi Serbia în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere, potrivit unui protocol adoptat vineri. Patrularea în comun la frontieră contribuie la realizarea schimbului de informaţii pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, la realizarea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei de stat, respectiv la sprijinirea cooperării între autorităţile competente ale statelor vecine pentru asigurarea regimului juridic al frontierei de stat.
Poliţişti de frontieră români acţionează, în acelaşi timp, alături de colegi ai lor în cadrul misiunilor Frontex. De curând, nava maritimă de patrulare 1102 din cadrul Gărzii de Coastă a revenit în ţară din misiunea Poseidon C organizată sub egida Frontex, unde a contribuit la salvarea a 700 de migranţi care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi supraaglomerate în Marea Egee. Echipajul, format din 23 de poliţişti de frontieră, a executat în perioada ianuarie-aprilie, 104 misiuni de patrulare, cercetare, căutare şi salvare, alături de forţele participante la misiune.
Nava Gărzii de Coastă a parcurs 11 mii de mile marine pe durata misiunii, echipajul navei monitorizând peste 1400 de mijloace navale care au tranzitat zona de patrulare. Recent, ştafeta a fost predată unei alte nave maritime din cadrul Gărzii de Coastă a Românie, care are la bord un echipaj format din 27 de poliţişti de frontieră. Timp de aproximativ 4 luni, aceştia vor executa în apele Mării Egee misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare.