România, fără soluţii informatice din Rusia
Guvernul de la București a aprobat proiectul de lege privind interzicerea cumpărării şi utilizării de programe antivirus din Rusia.
Leyla Cheamil, 15.09.2022, 11:11
Agresiunea militară declanșată de Rusia împotriva Ucrainei vecine a adus pe masa autorităților de la București și problema securității cibernetice. Programele ruseşti antivirus reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice, a avertizat premierul Nicolae Ciucă, care a afirmat că, în urma sesizărilor și pe baza celor discutate cu speclialișii din domeniu, este nevoie de suplimentarea măsurilor în acest sens.
Miercuri, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind protecţia sistemelor informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice, care stabileşte cadrul juridic şi instituţional în vederea interzicerii, în România, a achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind de la entități din Federaţia Rusă. Măsura a fost luată în condițiile în care specialiştii atrag atenția că prezenţa software-urilor ruseşti de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii cibernetice a autorităţilor şi instituţiilor româneşti.
În expunerea de motive, se arată că multe instituţii publice şi autorităţi ale administraţiei locale, inclusiv Primăria Capitalei, achiziţionează şi folosesc programe software de antivirus ruseşti din cauza preţurilor mici. De altfel, tendinţa tuturor statelor membre ale Uniunii Europene este aceea de a emite recomandări sau acte normative care impun propriilor instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus, dacă le folosesc pe cele care provin direct sau indirect din Rusia, întrucât există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic.
Compania Kaspersky, care produce unul dintre cele mai cunoscute soluţii antivirus, va fi afectată direct de această măsură, pentru că toate programele sale vor trebui dezinstalate de pe sistemele informatice publice din ţară.
Orice program antivirus creează portiţe de acces pe calculatoare, afirmă experții, intrări care, în mod normal, sunt folosite pentru update şi pentru mentenanaţă software. Însă ar putea fi utilizate şi în alt scop, de spionaj de exemplu, se tem autorităţile europene, tocmai de aceea se iau măsuri preventive.
Potrivit Executivului, în cazul în care există, deja, astfel de servicii deja achiziţionate şi/sau instalate, acestea vor fi deconectate sau dezinstalate, cu sprijinul autorităților competente, printre care Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică. Măsura este una temporară, în acord cu regulile prevăzute în Constituție, şi produce efecte pe întreaga durată a invaziei declanşate de Rusia împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistiţiu care să consfinţească integritatea teritorială a Ucrainei.