România, fără echipe de fotbal în competiţiile europene de club
România nu va fi reprezentată de nicio echipă de fotbal în grupele competiţiilor continentale.
Ştefan Stoica, 31.08.2018, 12:14
Criza fotbalului românesc se adânceşte. Joi seara, campioana CFR Cluj (nord-vest) şi vicecampioana FCSB (fosta Steaua Bucureşti) au ratat calificarea in grupele Ligii Europa, lăsând România fără reprezentantă în competiţiile continentale intercluburi. Anterior, părăsiseră fazele preliminare Craiova şi Viitorul.
Cu un titlu – al patrulea – câştigat după o pauză de 6 ani, clujenii aveau ambiţii mari la debutul sezonului european, iar declarativ visau chiar la participarea în grupele Ligii Campionilor, acolo unde se mai calificaseră în trecut. Au încheiat, însă, prematur sezonul internaţional, cu o dublă înfrângere, 0-2 în deplasare şi 2-3, joi, pe teren propriu, în faţa campioanei din Luxemburg, Dudelange. Contraperformanţei clujenilor, puşi la zid de presă ca autori ai celui mai ruşinos rezultat din istoria fotbalului românesc, i se pot căuta explicaţii precum achiziţiile discutabile şi schimbarea de antrenor, nu însă şi justificare.
Graţie CFR, Dudelange face istorie şi devine prima echipă luxemburgheză prezentă în grupele competiţiilor continentale. Iar ca să se înţeleagă cât de dureros este acest rezultat pentru trupa ardeleană, merită reţinută declaraţia antrenorului din Luxemburg. “Avem 8 fotbaliști care lucrează, mai au joburi pe lângă fotbal. Trebuie să găsim o soluție. Vom avea 3 meciuri pe săptămână acum, trebuie să își reducă programul pentru grupele Europa League”, a spus Dino Toppmoller, antrenorul lui Dudelange.
Un fiasco este şi ratarea de către FCSB a prezenţei în grupele Ligii Europa, chiar dacă adversara, Rapid Viena, a fost de alt calibru şi nu o ilustră necunoscută pe plan european. FCSB pierduse cu 3-1 la Viena, dar a obţinut scorul calificării încă de la pauză, 2-0.
O gafă a tânărului şi neexperimentatului portar al vicecampioanei le-a oferit austriecilor golul calificării, iar excentricului finanţator al trupei bucureştene, George Becali, ocazia unei noi incursiuni în misticism. El a echivalat greşeala goalkeaperului cu o pedeapsă divină pentru propriile sale păcate. Analiştii preferă, totuşi, explicaţiile raţionale. Becali, spun ei, are vini mari, dar ele privesc exclusiv modul superficial, pe alocuri haotic, în care decide achiziţiile de jucători şi ingerinţa constantă, de notorietate în fotbalul autohton, în alcătuirea echipei.
Pentru cluburile româneşti, ratarea prezenţei în Liga Europa, acolo unde cel puţin FCSB s-a calificat constant în ultimii ani, înseamnă pierderi financiare importante, la nivelul bugetului pe un an. În acelaşi timp, României, ca ţară, îi va scădea coeficientul european, ceea ce va face şi mai dificil traseul formaţiilor româneşti spre grupele celor două competiţii continentale. Eşecul de joi întregeşte tabloul sumbru al fotbalului autohton. Naţionala a ratat Mondialul din Rusia şi nu dă semne că poate reveni curând în elită, acolo unde era în urmă cu 2 decenii.