România exclude închiderea totală a activităţilor
În contextul agravării pandemiei de coronavirus, mai multe localități din România au fost introduse în carantină, dar nu se ia în calcul o închidere totală a activității.
Eugen Coroianu, 05.11.2020, 12:14
Situația epidemiologică se agravează în România, numărul infectărilor cu noul coronavirus crescând de la o zi la alta. Autoritățile caută soluții atât pentru limitarea îmbolnăvirilor, cât și pentru tratarea pacienților, în condițiile în care sistemul medical este pus în dificultate. Mai multe localităţi au intrat în carantină pentru 14 zile, iar ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a repetat miercuri că evitarea unor astfel de situații este posibilă dacă se iau măsuri si dacă populația se protejează respectând măsurile dispuse:
„Fiecare localitate este evaluată separat, să spunem, pe particularităţile fiecărei localităţi. Din ce vedeţi, numărul de cazuri noi, noi extragem acele focare, acele focare care sunt cele din centrele de bătrâni, centrele de copii, bolnavi neuropsihici, spitalele, zone care deja sunt carantinate şi izolate. În condiţiile în care vedem transmiterea în comunitate, neafiliată unui focar, atunci mergem către o zonă de carantină, dar după mai multe măsuri în care facem restricţii. Restricţiile ar trebui să dea o scădere a numărului de cazuri.”
El a mai spus că în situația unui oraş mare, care testează foarte mult şi descoperă un număr ridicat de cazuri, dacă are spitale sau unităţi spitaliceşti care pot gestiona situaţia atunci se va merge pe soluția de înăsprire a regulilor, nu pe carantinare.
Nelu Tătaru nu crede că în România va avea loc o închidere totală a activităţilor până la alegerile parlamentare din 6 decembrie, ca măsură de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Ministrul sănătății a subliniat că secţiile de terapie intensivă necesită în acest moment o extindere a numărului de paturi și a anunțat suplimentarea acestora în județele Cluj și Sibiu afectate mai serios de epidemie. Vor fi suplimentate și locurile în spitale pentru pacienții cu patologie medie.
El a arătat și că există o încărcare a unităţilor de primiri urgenţe, dar că, în următoarea perioadă, prin utilizarea testelor rapide se va încerca descongestionarea acestora. Un prim lot de 43 de mii de astfel de teste a început să fie distribuit spitalelor. Nelu Tătaru a mai anunţat că vaccinarea anti-COVID se va face cu ajutorul cadrelor medicale din spitale, a medicilor de familie, a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a militarilor.
La începutul anului va veni vaccinul pentru personalul medical, vor fi mai multe tranşe, iar fiecare tranşă va fi distribuită cu ajutorul unor anumite structuri, a explicat doctorul Tătaru, într-o conferinţă de presă. Vaccinarea întregii populații ar urmă să înceapă în primăvară. Pe de altă parte, el a precizat că, în acest context al evoluţiei pandemiei, nu se poate vorbi de redeschiderea grădiniţelor şi a şcolilor, o condiţie obligatorie fiind scăderea numărului de cazuri.