România – efectele vijeliilor
Vântul puternic a provocat pagube în București şi în 13 judeţe din România.
Daniela Budu, 03.04.2024, 12:56
17 judeţe din România şi Bucureştiul s-au aflat, marți, sub cod portocaliu de vânt puternic, care a provocat pagube în localităţi din 13 judeţe şi în Capitală. Vântul a avut viteze, în general, de 80-85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele au depășit 120 km/h. Restul țării s-a aflat sub cod galben. Au fost avarii la alimentarea cu energie electrică și a fost, de asemenea, nevoie de intervenţia pompierilor pentru degajarea elementelor de construcţie smulse de vânt, a copacilor doborâţi şi a stâlpilor căzuţi pe carosabil.
Numai în Capitală, pompierii au intervenit la aproape 300 de cazuri pentru gestionarea pagubelor produse de vântul puternic, iar în județul Ilfov, de lângă București, au fost gestionate 29 de solicitări. Potrivit unui comunicat al ISU, cele mai frecvente probleme au fost cauzate de copacii căzuţi pe carosabil sau autoturisme, precum și de elemente din tablă desprinse de pe acoperişul clădirilor, cazuri de tencuială desprinsă din construcţii, precum şi acoperişuri de clădiri afectate şi stâlpi căzuţi.
În ţară, circulaţia rutieră a fost perturbată temporar pe numeroase porţiuni de drumuri din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. În plus, a fost afectată temporar și circulaţia feroviară. Au fost avariate, de asemenea, case și anexe gospodărești. Tot din cauza vântului puternic, s-au produs mai multe incendii.
Aeronave de stingere a incendiilor ale Forţelor Aeriene Române s-au alăturat, în aceste situații, pompierilor care au luptat cu flăcările. Acţiunile au fost îngreunate de vântul puternic, care a determinat extinderea cu repeziciune a flăcărilor. De asemenea, au fost avarii la alimentarea cu energie electrică în numeroase localităţi din mai multe județe. Echipele distribuitorilor de energie electrică au intervenit pentru remedierea defecţiunilor, inclusiv în București, unde au fost mai multe solicitări.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a dat asigurări că a fost accelerat ritmul mutării cablurilor în subteran, pentru a se evita pe viitor astfel de situații. Potrivit primarului general, în ultimii trei ani au fost scoși circa o mie de kilometri de cabluri de pe stâlpi și înlocuiți cu cabluri subterane. În ceea ce priveşte copacii căzuţi, el a declarat, pentru un post privat de televiziune, că riscul prăbuşirii acestora e mai greu de anticipat, în condiţiile în care se întâmplă să le fie tăiate rădăcinile atunci când se efectuează diverse lucrări.
Pentru zilele următoare, meteorologii anunță valori termice peste cele normale în această perioadă din an în cea mai mare parte a României. Vântul va fi în diminuare față de intervalul precedent, totuși va mai avea intensificări la munte, în special în Carpații Orientali.