România după moţiunea de cenzură
Previzibil, votul secret cu bile exercitat la sfârşitul săptămânii trecute în legislativul de la Bucureşti a păstrat în funcţie Executivul Victor Ponta, care s-a confruntat cu a treia moţiune de cenzură.
Corina Cristea, 15.06.2015, 13:20
Opoziţia a dovedit că nu are majoritate parlamentară, iar guvernul trebuie să-şi continue activitatea, a declarat premierul la scurt timp după votul privind moţiunea Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!, iniţiată de PNL. Primul-ministru a amintit că în Parlament se lucrează deja la proiectele de lege privind alegerile legislative şi votul prin corespondenţă şi şi-a exprimat încă o dată regretul că, în noiembrie, la secţiile de vot din străinătate, nu toţi românii au putut să voteze în condiţii normale.
Victor Ponta: Cred că singurul lucru important acum pentru viitor este să asigurăm condiţiile ca orice viitoare alegeri să se desfăşoare în condiţii corespunzătoare. Am susţinut şi susţinem în continuare şi credem că este cea mai bună soluţie ca alegerile peste tot, şi în afara ţării, să fie organizate de către autoritatea electorală permanentă, în aşa fel încât să nu mai existe dispute politice pe această temă.
Liberalii spun că rezultatul votului din parlament reprezintă o lipsă de respect faţă de cetăţeni şi anunţă o nouă moţiune de cenzură pentru sesiunea din toamnă. Ei au cerut din nou, demisia premierului întrucât, spun ei, legitimitatea acestuia este pusă la îndoială. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu: Nu mai are legitimitate naţională pentru că-i asmute pe unii români împotriva altor români şi, din păcate pentru noi toţi, nu mai are legitimitate morală pentru că a fost învestit de o altă majoritate decât cea din prezent. Nu am crezut niciodată că un om tânăr poate să meargă să desfiinţeze dreptul de vot al românilor.
Problemele premierului social-democrat nu s-au încheiat însă odată cu votul din Parlament. Împotriva sa continuă urmărirea penală într-un dosar în care este acuzat de fals în înscrisuri sub semnatură privată, complicitate la evaziune fiscală în forma continuată şi spălare de bani, fapte care ar fi fost comise în perioada cand era avocat. În plus, vicepremierul şi lider al UNPR, Gabriel Oprea, avertizează că partidul pe care îl conduce ar putea ieşi de la guvernare.
Declaraţiile sale, făcute în cadrul unei emisiuni televizate, vin în contextul în care Parlamentul urmează să discute în această săptămână 22 de iniţiative de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală. Proiectele includ propuneri controversate, cum ar fi cele referitoare la arestarea preventivă în baza unor dovezi temeinice, nu rezonabile ca până în prezent, dar şi la eliminarea cătuşelor pentru arestaţii preventiv, care nu au comis fapte de violenţă. Gabriel Oprea spune că UNPR susţine consolidarea justiţiei şi a statului român şi nu poate fi de acord cu nici o încercare de distrugere a acestor doi piloni ai democraţiei.