România, din nou fără premier
E mai bine să fii adversarul declarat al lui Liviu Dragnea decât premier învestit cu binecuvântarea lui – ricanează comentatorii, după ce, pentru a treia oară în doar un an, liderul social-democrat a nominalizat persoana nepotrivită la şefia Executivului.
Bogdan Matei, 16.01.2018, 13:00
În decembrie 2016, sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD câştiga la un scor istoric, cu circa 45 de procente, alegerile parlamentare şi devenea vioara întâi a coaliţiei guvernamentale cu ALDE. Prima opţiune pentru funcţia de premier, Sevil Shhaideh, putea fi cel dintâi şef de guvern femeie de la Bucureşti dacă preşedintele Klaus Iohannis nu i-ar fi respins nominalizarea. Căsătorită cu un sirian apropiat de regimul dictatorial de la Damasc, doamna Shhaideh a fost, atunci, percepută drept o vulnerabilitate pentru siguranţa naţională.
Astfel că premier a devenit preşedintele din epocă al Consiliului Judeţean Timiş, Sorin Grindeanu, fost ministru, membru PSD de două decenii şi aureolat de victoria de la alegerile locale într-un fief tradiţional al dreptei. În vara trecută, tensiunile dintre el şi Dragnea deveneau atât de acute, iar refuzul premierului de a demisiona era atât de ferm, încât PSD recurgea la un gest fără precedent în democraţia românească post-comunistă: îşi răsturna propriul guvern, prin moţiune de cenzură. Şi îl propulsa la şefia Executivului pe deputatul PSD de Brăila, Mihai Tudose, un alt social-democrat cu vechime şi considerat soldat devotat al partidului. Luni, însă, Comitetul Executiv al PSD s-a întrunit de urgenţă, la solicitarea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, şi a decis să-i retragă sprijinul politic premierului.
Acesta şi-a anunţat, prompt, demisia: Mihai Tudose: “Partidul a hotărât că este nevoie de un alt guvern, cu alt tip de abordare. Tot timpul este loc de mai bine. Poate am şi eu vina mea. Aşa a hotărât partidul, aşa cum am spus la început, îmi asum, tot CEx-ul m-a numit, CEx-ul a spus că e loc de mai bine.” Tensiunile explodaseră săptămâna trecută, când premierul pledase pentru restructurarea Guvernului, metodă prin care presa spunea că vrea să-şi epureze echipa de fidelii lui Dragnea. În plus, pe fondul unui scandal de pedofilie in cadrul Poliţiei, Tudose a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, ea însăşi considerată o protejată a lui Liviu Dragnea. Resemnat, liderul partidului a recunoscut (TRACK): “Se pare că eu am o mână foarte proastă, şi nu numai în ceea ce priveşte propunerile de premier. Eu nu voi face nicio propunere, le-am spus: eu voi vota propunerea care iese din dezbatere. Le-am spus că stăm aici, la Comitetul Executiv Naţional până iese fumul alb.”
Din opoziţie, PNL, cea mai importanta formaţiune parlamentară de dreapta, susţine că noua criză demonstrează incapacitatea social-democraţilor de a guverna si solicită alegeri anticipate. Preşedintele Iohannis va chema din nou partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui nou premier, el nefiind obligat să nominalizeze candidatul unui anumit partid. Anul trecut, de altfel, la scurt timp după căderea lui Grindeanu, şeful statului avertiza că, dacă nici Cabinetul Tudose nu rezistă, se va gândi foarte serios dacă va mai încredinţa PSD formarea unui nou Guvern.