România, de la violenţă la justiţie
Anul 2016 a fost unul în care s-au înregistrat rezultate considerabile în activitatea judiciară, în conditii de instabilitate legislativă, a declarat procurorul general al Romaniei, Augustin Lazăr, la prezentarea bilanţului Parchetului General.
Mihai Pelin, 08.03.2017, 12:09
Gradul de violenţă în societatea românească a crescut alarmant în ultimul deceniu, relevă datele ultimului bilanţ al Parchetului General. Astfel, numărul românilor trimişi în judecată pentru că şi-au agresat sau omorât membri ai familiei a crescut cu peste 300%. Anul trecut, 34 de copii au fost omorâţi de părinţi şi 22 de părinţi au fost ucişi de copiii lor. În ultimul deceniu, s-a triplat şi numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru corupţie. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că, în plan operativ, se constată reluarea şi avansarea urmăririi penale în marile cauze.
De asemenea, se remarcă desfăşurarea unei activităţi judiciare considerabile ca volum, eficacitate şi calitate, în ciuda instabilităţii legislative, cauzată de emiterea deciziilor Curţii Constituţionale, care au impus reajustări permanente ale dreptului penal material şi ale procedurii penale. Augustin Lazăr: “În cursul anului 2016, au fost trimişi în judecată 63.722 inculpaţi persoane fizice, cu 8,2% mai mulţi decât în anul 2015.”
Procurorul general a precizat că ponderea soluţiilor de renunţare la urmărire penală în numărul total de cauze soluţionate altfel decât prin trimiterea în judecată a scăzut cu aproximativ 5% faţă de anul precedent. În schimb, în perioada 2007-2016, s-a înregistrat o creştere continuă a mediei inculpaţilor (persoane fizice) trimişi în judecată la 100.000 de locuitori, cu excepţia unei scăderi bruşte în 2014. În ceea ce priveşte numărul celor achitaţi definitiv anul trecut, Augustin Lazăr a amintit că acesta scăzut semnificativ faţă de 2015 şi chiar faţă de 2013, înregistrându-se 809 de asemenea cazuri.
Procurorul general a mai spus că în 2016, Parchetul General a soluţionat peste 300 de cauze privind conflictul de interese, faptă care, în opinia sa, trebuie combătută mai eficient. La bilanţ a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, care a afirmat, la rândul său, că ultimele rapoarte MCV au remarcat, în mod constant, progresele obţinute de România în domeniul justiţiei, dar au solicitat şi sustenabilitate. Şeful statului a subliniat că încercările de a reveni la situaţii anterioare, punerea sub semnul întrebării a autorităţii hotărârilor judecătoreşti sau a independenţei magistraţilor nu fac decât să încetinească acest progres şi să afecteze direct România.
Klaus Iohannis: “O democraţie consolidată şi un stat de drept veritabil nu pot fi imaginate în absenţa unui sistem judiciar independent şi imun la factorii de presiune politică.” Românii vor să trăiască într-o ţară eliberată de corupţie, care pune pe primul plan legea şi nu abuzurile, a punctat Klaus Iohannis, menţionând că aşteaptă finalizarea anchetelor privind Revoluţia din 1989 şi Mineriadele din anii`90.