România, de 21 de ani în NATO
În 2004, România a aderat oficial la NATO, cea mai mare alianță militară din istorie. Aderarea a reprezentat un avantaj enorm, pentru că românii beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate.
Mihai Pelin, 31.03.2025, 12:10
România va continua să contribuie la promovarea securității globale și a valorilor democratice, a transmis președintele interimar, Ilie Bolojan, cu ocazia împlinirii a 21 de ani de la aderarea la NATO. Momentul a fost unul important, care a consolidat securitatea și stabilitatea țării noastre. Acest lucru s-a datorat în mod special sprijinului oferit de Statele Unite, cea mai importantă forță din Alianță, a mai spus Ilie Bolojan. Președintele interimar a remintit că, în 2025, se vor marca 145 de ani de relații diplomatice cu SUA, “un prieten de încredere”.
Relațiile între cele două au fost ridicate la nivel de Parteneriat strategic în 1997. La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Invitația a fost primită la summitul de la Praga din 2002 și a reprezentat rezultatul unui consens politic major la nivel național, dublat de implicare militară în teatre de operațiuni. După aderare, a început modernizarea armatei române. Celebrele aeronave MIG rusești au fost înlocuite cu mult mai performantele F16 americane. În plus, Bucureştiul va achiziționa și avioane F35. România, SUA și NATO au investit în modernizarea bazelor militare românești sute de milioane de euro. Au fost construite sau refăcute piste, hangare, infrastructură, centre de aprovizionare și multe alte facilități.
În aprilie 2008, România a intrat pe harta internațională a evenimentelor importante, după ce a găzduit Summit-ul NATO de la Bucureşti. A fost cel mai mare eveniment de politică externă organizat de România, dar şi summit-ul de cele mai mari dimensiuni din istoria NATO. După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, sprijinul pentru România a devenit tot mai important. La Deveselu, Statele Unite au amplasat, în 2016, o parte din scutul antirachetă american care, mai apoi, a fost integrat în cel al NATO. Statutul de membru al NATO la granița estică a blocului militar a transformat România într-un aliat important pentru ceilalți membri. Alianța a ales România pentru găzduirea a patru dintre structurile sale importante, dintre care trei de comandă.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, a determinat NATO să creeze imediat și în România un grup de luptă, format din militari din mai multe armate aliate. În prezent, Statele Unite au demarat un proiect major de modernizare a bazei militare Mihail Kogălniceanu. Aceasta va deveni cea mai mare bază NATO de pe continentul european. De-a lungul timpului, românii, fie ei civili sau miliatri, s-au numărat printre angajații importanți ai NATO. Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Mircea Geoană, fost ministru de Externe, care a fost secretar general adjunct al Alianței în perioada 2019 – 2024.
NATO a fost înființată în 1949, iar Suedia este cea mai recentă țară care a aderat, în 2024. În prezent, sunt 32 de state membre.