România, de 20 de ani în NATO
S-au împlinit două decenii de când România a devenit membră a Alianţei Nord-Atlantice.
Mihai Pelin, 29.03.2024, 12:07
La Summit-ul de la Praga din noiembrie 2002, NATO lansa invitaţii de aderare pentru şapte state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia. Iar pe 29 martie 2004, România adera oficial la Alianţa Nord-Atlantică, odată cu depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA. S-a aflat atunci, alături de preşedintele american George Walker Bush, între prim-miniştrii celor şapte naţiuni, și cel al României, Adrian Năstase.
„Când a fost înfiinţată Alianţa Nord-Atlantică popoarele acestor şapte ţări erau captive unui imperiu. Au îndurat o cumplită tiranie, au luptat pentru independenţa lor şi şi-au câştigat libertatea prin curaj şi perseverenţă”, a spus George Bush, într-una din cele mai pline de consecinţe zile din istoria României.
Preşedintele de atunci al Statelor Unite reafirma categoric misiunea centrală a NATO, aceea de a-şi apăra membrii împotriva oricărei agresiuni.
Recent, adjunctul Secretarului General NATO, Mircea Goană, reamintea comunităţii româneşti din Washington D.C. demersurile Bucureştiului în vederea aderării, subliniind că, după refuzul din 1997 al Alianţei de a primi România în rândurile sale, a iniţiat, ca tânăr ambasador în Statele Unite, ideea parteneriatului strategic cu Statele Unite. Un parteneriat care a construit constant relaţia bilaterală cu cel mai puternic aliat din NATO, iar, după 7 ani de eforturi ale naţiunii române, de perseverenţă şi curaj, România adera oficial la NATO.
Alături de Parteneriatul strategic cu Statele Unite, încheiat în timpul preşedintelui Emil Constantinescu (1996-2000), cooperarea României cu NATO în timpul războiului din Iugoslavia este considerată o altă etapă importantă în procesul politic de aderare la Alianţa Nord-Atlantică – garantul principal al securității țării. Valorile NATO, transpuse în asigurarea păcii, libertăţii şi ataşamentului faţă de valorile democraţiei, sunt cele mai importante realizări ale acestei alianţe politico-militare.
Statutul de membru al NATO la granița estică a blocului militar a transformat România într-un aliat important pentru ceilalți 31 de membri. De altfel, NATO a ales România pentru găzduirea a patru dintre structurile sale importante, dintre care trei de comandă. În plus, la Deveselu, Statele Unite au amplasat, în 2016, o parte din scutul antirachetă american care, mai apoi, a fost integrat în cel al NATO.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, a determinat Alianța să creeze imediat și în România un grup de luptă. Totodată, NATO a hotarât să extindă baza aeriană militară Mihail Kogălniceanu, folosită intens de armata americană în timpul misiunilor din Afganistan. Aceasta va deveni cea mai mare bază a Alianței din Europa și va putea găzdui permanent până la 10 mii de militari și familiile acestora. În noul context geopolitic, dezvoltarea bazei consolidează astfel flancul estic al NATO. În prezent, în România se află circa 5.000 de militari aliaţi.