România, de 10 ani membră a NATO
România se angajează să susţină în mod activ promovarea rolului Alianţei Nord Atlantice de furnizor de stabilitate, se arată într-o declaraţie adoptată de Parlamentul României, cu ocazia marcării a zece ani de la aderarea ţării la NATO.
Valentin Țigău, 02.04.2014, 11:53
În sedinţa solemnă a camerelor reunite ale parlamentului consacrată împlinirii a 10 ani de la intrarea României în Alianţa Nord Atlantică, personalităţi politice ale momentului au subliniat valoarea deciziei Bucureştiului de acum un deceniu de a alege direcţia europeană şi euroatlantică drept vector al evoluţiei istorice a ţării.
Premierul Victor Ponta a spus că aderarea la NATO şi integrarea în UE au fost cele mai importante obiective atinse de România în ultimii 25 de ani. El a precizat că, graţie aderării, România se află, astăzi, “într-o situaţie privilegiată de siguranţă, de răspuns eficient, coerent şi credibil la orice fel de ameninţare la adresa securităţii sale naţionale”. El a subliniat că evenimentele recente din Ucraina arată că securitatea trebuie întotdeauna întărită, iar România are o datorie fundamentală faţă de regiune, în primul rând pentru a asigura integritatea şi siguranţa Republicii Moldova, a Georgiei şi a Ucrainei. Ponta a mulţumit partenerilor transatlantici şi europeni pentru încrederea că România poate fi un partener capabil şi serios precum si militarilor români, care au dat dovadă de devotament, bună pregătire profesională si curaj.
În aceeaşi şedinţă, preşedintele României, Traian Băsescu a spus că obligaţia tuturor este „să conclucreze la binele naţiunii”, inclusiv la consolidarea capacităţii ei de apărare, şi a făcut apel la Guvern şi la Parlament să identifice cele mai bune căi de înzestrare a Armatei române şi de creştere a capacităţii ei operaţionale.
Într-o declaraţie citită in plen de Gabriel Vlase, şeful delegaţiei parlamentare române la Adunarea Parlamentară NATO, se afirmă că aderarea la Alianţă a restabilit locul şi rolul României în arhitectura internaţională de securitate. Gabriel Vlase: “Pe acest fond, România a participat, în ultimii ani, la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă, care va reprezenta o contribuţie importantă la programul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.”
În cei zece ani de activitate în NATO, 40.000 de militari români s-au aflat în misiuni de menţinere a păcii în Balcanii de Vest, Afganistan, Irak sau în nordul Africii. Armata României a pierdut 26 de militari, în toate teatrele de operaţii şi peste 140 au fost răniţi.În ceea ce priveşte bugetul alocat Apărarii, liderii de la Bucureşti speră ca acesta să ajungă, în viitorii ani, la 2% din PIB-ul României.