România, creştere economică surprinzătoare
Avansul economic al României în trimestrul al doilea i-a surprins plăcut pe specialişti.
Ştefan Stoica, 18.08.2022, 11:59
Economia României a crescut cu 5,8% în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2021, a anunţat Institutul Naţional de Statistică, luându-i prin surprindere pe specialişti. În acelaşi timp, în trimestrul II, Produsul Intern Brut a consemnat o apreciere cu 2,1% raportat la trimestrul anterior. În sfârşit, faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, PIB-ul a crescut în perioada similară din 2022 cu 5,3%.
Vestea bună a fost confirmată şi la Bruxelles: România a înregistrat, în rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile date, al doilea cel mai semnificativ avans al economiei în trimestrul II din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, de 2,1 procente. A fost întrecută doar de Ţările de Jos, a căror creştere a fost în acelaşi interval de 2,6%. Creştere economică au mai avut Suedia, Spania, Ungaria şi Bulgaria, în vreme ce scăderi s-au înregistrat în Polonia, Letonia, Lituania şi Portugalia.
Comparativ cu trimestrul II al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 3,9% în zona euro şi cu 4% în Uniunea Europeană în perioada aprilie-iunie 2022, toate statele membre UE pentru care sunt disponibile datele raportând creşteri.
Eurostat confirmă, în cazul României, creşterea anuală de 5,3% în trimestrul II din 2022, după un avans anual de 6,4% în primele trei luni. Economia a crescut puternic în trimestrul II, în ciuda aşteptărilor pesimiste, notează Ziarul Financiar, remarcând, însă, că, în ultima vreme, economiştii arată că le place să fie luaţi prin surprindere. Instituţiile care fac analize economice au majorat în ultimele luni prognozele de creştere pentru economia românească. De exemplu, Comisia Europeană, în prognoza de vară, mărise estimarea pentru întreg anul 2022 de la 2,6 la 3,9 procente, graţie solidei creşteri din trimestrul I, observă publicaţia citată anterior.
Cea mai mare surpriză o reprezintă avansul de 2,1% din trimestrul doi, consideră analiştii. Cu tot ce se întâmplă în jurul nostru, este un rezultat excepţional”, a declarat pentru Ziarul Financiar economistul Aurelian Dochia. Şi pentru noi este o surpriză foarte mare, dar surpriza este şi mai mare pentru piaţă”, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al unei importante bănci private. Industria, care face 20 de procente din PIB, este pe minus la jumătatea anului, construcţiile abia se mişcă, agricultura va avea, din cauza secetei, o contribuţie negativă la PIB, iar consumul casnic s-a majorat cu puţin peste 3%.
Şi atunci care-i explicaţia?, se întreabă Ziarul Financiar. Economistul Laurian Lungu crede că efectul principal vine din indicele de preţ şi, parţial, din investiţii. Important este ce va fi în partea a doua a anului, este de părere Laurian Lungu. El estimează că economia nu a intrat într-o perioadă de restrângere, totuşi, deşi se fac angajări, creşterile salariale sunt sub nivelul inflaţiei, ajunsă la aproape 15%, şi vor afecta consumul.