România continuă să susţină Republica Moldova
Bucureştiul sprijină consecvent Republica Moldova, afectată grav de consecinţele războiului din Ucraina vecină.
Bogdan Matei, 20.12.2022, 11:25
România va continua să susţină Republica Moldova vecină, pentru a trece cu bine peste crizele cu care se confruntă – a dat noi asigurări, luni, la Chişinău, şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, aflat acolo la invitaţia omologului său, Nicu Popescu. Potrivit Radio Chişinău, părţile au subliniat importanţa dezvoltării interconectărilor de electricitate între cele două state, a fluidizării traficului transfrontalier, inclusiv prin construcţia de poduri peste râul de frontieră Prut. S-a discutat şi despre implementarea acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă, în valoare de 100 de milioane de euro, oferită Republicii Moldova de România, fiind deja omologate proiecte de peste 25 de milioane.
Un alt subiect pus în discuţie a fost operaţionalizarea platformei de sprijin pentru Republica Moldova, iniţiată de ministrul Aurescu cu omologii german şi francez. A figurat pe agendă şi parcursul european al Republicii Moldova şi sprijinul concret al României pentru atingerea acestui obiectiv, inclusiv prin deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, ministrul Aurescu a declarat că nu deţine informaţii potrivit cărora ar exista riscul unei invazii, prin nordul Ucrainei, a trupelor ruse în Republica Moldova, în lunile următoare, aşa cum se speculează la Chişinău. El a mai spus că România va lua toate măsurile necesare, dacă va fi nevoie, dar că, în acest moment, nu crede că statul vecin este în pericol, în condiţiile în care războiul dezlănţuit de Rusia în Ucraina s-a împotomolit.
România este iubită în Republica Moldova pentru ajutorul acordat în momente dificile și pentru susținerea puternică în procesul de aderare la Uniunea Europeană – declara, recent, președinta pro-occidentală Maia Sandu, în ajunul Zilei Naționale a României, 1 Decembrie. Ea a calificat România drept umărul pe care ne putem baza când ne este greu : grădinițe, microbuze școlare, burse studențești, motorină, vaccin, ajutor umanitar, sprijin pentru modernizarea satelor, comunicarea mai ușoară cu cei dragi, datorită eliminării tarifelor de roaming, pentru susținerea adusă culturii din Republica Moldova și construcției de poduri care ne leagă.
De asemenea, este iubită pentru lumină, în perioada în care rachetele rusești aduc întunericul în regiune, dar și pentru limba română, în care am crezut ca într-o casă părintească” – a declarat șefa statului, ea însăși cetățean român.
Creată pe o parte a teritoriilor răsăritene românești anexate, în 1940, în urma unui ultimatum, de Uniunea Sovietică stalinistă, Republica Moldova și-a proclamat independența față de Moscova pe 27 august 1991, după eșecul puciului neo-bolșevic contra ultimului lider sovietic, reformatorul Mihail Gorbaciov. În aceeași zi, România devenea prima țară din lume care recunoștea statalitatea noului său vecin.