România, cel mai mare producător de gaze din UE
România este numărul unu din Uniunea Europeană în producţia de gaze.
Ştefan Stoica, 29.10.2024, 11:40
România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, graţie producţiei de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz obţinute în trimestrul al doilea, „detronând” Olanda, care a înregistrat o producţie de 2,2 miliarde de metri cubi.
Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, faţă de anul trecut, producţia de gaz românesc a crescut cu 1%. El a subliniat că meritul principal este al Romgaz, compania din portofoliul ministerului Energiei, care a avut la şase luni o producţie de gaz cu 5% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ministrul a menţionat că, în aceeaşi perioadă, românii au beneficiat de al patrulea cel mai ieftin preţ la gaz, conform datelor Eurostat.
„Din 2027, prin gazele de mare adâncime din Marea Neagră, ne vom dubla efectiv producţia de gaz românesc. Vom avea un preţ şi mai bun la gaz, vom atrage şi mai multe investiţii în economie, şi vom susţine întreaga regiune să îşi reducă dependenţa faţă de gazul rusesc”, anticipează şeful de la Energie.
George-Sergiu Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a oferit, la postul public, explicaţii suplimentare: „În primul rând, lucrul acesta nu se putea întâmpla fără un efort susţinut pe partea de investiţii de către companiile care produc gaze naturale în România, pentru că ştim cu toţii că zăcămintele naturale de gaze naturale înregistrează în fiecare an un declin natural al producţiei; pe măsură ce exploatezi un zăcământ mai mult timp, acesta se goleşte şi gazul natural rămas în zăcământ este mai greu de scos la suprafaţă. Dar Romgaz, compania statului român, şi-a luat un angajament şi, printr-un efort susţinut de investiţii, a reuşit să menţină iniţial producţia de gaze naturale, adică să diminueze practic declinul natural prin investiţii, şi iată că în momentul de faţă a reuşit prin investiţii să crească producţia de gaze naturale. Nu trebuie să uităm că avem din 2022, din luna iunie, în plus un miliard de metri cubi care intră în sistemul naţional de transport, prin investiţia companiei Black Sea Oil&Gas, care extrage gaze din Marea Neagră. Ce înseamnă pentru noi lucrurile acestea? În primul şi în primul rând, poziţia de lider regional, cel mai important, cel mai mare producător de gaze naturale la nivelul UE”.
Acest statut permite ca politicile energetice ale României să influenţeze regiunea şi, astfel, nevoile economiei româneşti şi ale consumatorilor casnici din România pot fi mai bine satisfăcute, a punctat Niculescu.
Pe de altă parte, autorităţile au dat asigurări că preţurile la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta, comparativ cu iarna trecută. Amintim că, până, pe 31 martie anul viitor, e în vigoare o schemă de compensare – plafonare a preţurilor la aceste resurse pentru consumatorii casnici.