România blocată de ger
Românii se străduiesc să facă faţă zăpezii, viscolului şi gerului năpraznic.
Roxana Vasile, 09.01.2017, 13:00
După o primă lună de iarnă – decembrie – extrem de clementă, ianuarie a adus, în România, zăpadă din abundenţă, viscol şi ger năpraznic inclusiv pe timpul zilei. Ca urmare, unităţile de învăţământ din Bucureşti şi 21 de judeţe, adică din aproape jumătate de ţară, şi-au suspendat, luni, cursurile, măsura urmând să fie menţinută marţi în Capitală şi în 16 judeţe. Multe persoane – în special femei însărcinate, bolnavi şi bătrâni – au cerut ajutorul medicilor, care le-au recomandat celor cu probleme de sănătate să evite deplasările, dacă nu sunt urgente.
Pentru a ajunge la pacienţii aflaţi în localităţi blocate de nămeţi, zeci de cadre medicale au înfruntat zăpada şi viscolul, trasee de câţiva zeci de kilometri fiind parcurse în ore. O atenţie aparte a fost acordată oamenilor fără adăpost. La Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară, celor care au refuzat să fie cazaţi în centre sociale le-au fost distribuite hrană caldă, îmbrăcăminte călduroasă şi pături pentru a putea face faţă gerului.
Prin intermediul a 40 de panouri electronice amplasate în Capitală de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, populaţia este avertizată cu privire la vremea geroasă. I se recomandă să evite deplasările pe distanţe lungi, să nu se expună la frig, să consume ceaiuri calde, să folosească îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, evitând, însă, supraîncălzirea organismului şi să anunţe orice situaţie de urgenţă la numărul unic de telefon 112. Totodată, poliţiştii au solicitat conducătorilor auto să facă deplasări doar dacă este strict necesar şi nu există alt mijloc de transport în zona unde trebuie să se deplaseze.
Zăpezile abundente căzute în special în est, sud şi sud-est au lăsat fără curent electric numeroase localităţi şi au perturbat traficul rutier, feroviar şi naval. Au fost închise drumuri, zeci de trenuri au fost anulate, iar unele curse aeriene atât interne, cât şi internaţionale au înregistrat întârzieri. Porturile la Marea Neagră au fost redeschise duminică, după ce fuseseră închise inclusiv din cauza valurilor înalte de până la 12 metri.
Probleme au fost şi pe Dunăre. „Perseus”, cel mai mare spărgător de gheaţă din România, a intervenit, local, pe fluviu pentru a sparge sloiurile de gheaţă formate, în timp ce un remorcher a primit misiunea să patruleze pentru fluidizarea sloiurilor. Din cauza vremii nefavorabile, în jur de 15 autovehicule înmatriculate în România au fost blocate în nord-estul Bulgariei.
Românii, care se aflau în vacanţă, ar fi trebuit să ajungă acasă de vineri, însă vremea rea a închis drumurile din ţara vecină. Aşa că turiştii au rămas blocaţi, timp de trei zile, la doar 30 de kilometri de frontieră. Mulţi dintre ei nu mai aveau bani, hrană şi combustibil. După ce situaţia le-a fost semnalată de autorităţile de la Bucureşti, cele bulgare au asigurat un echipaj de poliţie şi un utilaj de deszăpezire până la graniţă, iar cei aproximativ 100 de români blocaţi în Bulgaria au ajuns în ţară.