România are un nou guvern
Noul Executiv de la București a fost votat de Parlament.
Leyla Cheamil, 24.12.2024, 11:50
Noul Executiv al României, condus de social-democratul Marcel Ciolacu, a depus, luni seară, jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis. A fost o zi politică intensă, o premieră în ultimii 35 de ani, care a inclus desemnarea premierului de către șeful statului, audierea miniştrilor, votul de învestitură, depunerea jurământului şi prima şedinţă a Guvernului. Anterior, în aceeași zi, liderii partidelor proeuropene PSD, PNL, UDMR și cel al deputaților aparținând minorităților naționale semnaseră un acord politic de formare a unei majorități și a unui guvern.
Noul Executiv are o structură mai zveltă decât precedentul. Este compus din 16 ministere, dintre care opt conduse de PSD, şase de PNL şi două de UDMR. Guvernul mai are trei funcţii de viceprim-ministru, dintre care una revine PSD – viceprim-ministru fără portofoliu, iar celelalte două cu portofoliu – PNL şi UDMR. Cabinetul Ciolacu 2, aşa cum este denumit de presă, a primit încrederea Parlamentului cu 240 de voturi pentru, cu şapte mai multe decât minimul necesar. Şi-au păstrat poziţiile Cătălin Predoiu la Interne, Angel Tîlvăr la Apărare, Sorin Grindeanu la Transporturi, Alexandru Rafila la Sănătate sau Sebastian Burduja la Energie.
Au apărut nume noi de miniştri, precum cele a lui Daniel David la Educaţie sau Emil Hurezeanu la Externe, care nu sunt membri de partid, dar sunt susţinuţi de PNL. În fruntea noului Minister al Economiei şi Digitalizării se află social-democratul Bogdan Ivan, iar la Justiţie a intrat în cabinet parlamentarul PSD Radu Marinescu. Alte două portofolii, deţinute de UDMR, sunt la Dezvoltare, Cseke Attila, şi la Finanţe, Tánczos Barna.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că organizarea rapidă a alegerilor prezidenţiale şi măsurile pentru impulsionarea mediului de afaceri sunt principalele obiective pe termen scurt ale noului cabinet. El a mai spus că România are un guvern funcţional, fapt care transmite un semnal de stabilitate mediului privat românesc şi investitorilor străini. Potrivit premierului, deja există semne pozitive ale votului din Parlament şi anume au început să scadă dobânzile externe la care se împrumută ţara.
El avertizează şi că 2025 nu va fi un an uşor şi că se impune ca banul public să fie cheltuit cu decenţă: „Această criză economică din ţările dezvoltate este normal că se va resimţi şi în România în 2025. Vom avea un an economic dificil. România nu poate oferi servicii publice ca în Vest, cu venituri la buget la care nu contribuie toţiˮ.
La rândul său, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că, în cel de-al doilea mandat, prioritatea este lupta împotriva traficului de droguri. El susţine că efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor continua să menţină scăzută rata migraţiei, dar şi cea de siguranţă, care în România este una ridicată comparativ cu alte state europene.
„Provocările pe zona de trafic de droguri, trafic de persoane, migraţie ilegală, siguranţă cibernetică, discurs bazat pe ură şi situaţii de urgenţă sunt fără precedent numeric, complexe şi se manifestă uneori simultan. Această nouă realitate dictează şi priorităţile în anii care vinˮ.
Pe de altă parte, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a precizat că Baza Mihail Kogălniceanu va fi modernizată cu o investiţie de 2,5 miliarde de euro, ceea ce va transforma acest amplasament în cel mai important punct militar NATO din Europa:
„Am prezentat o serie de măsuri pe care Ministerul Apărării le-a luat şi cred că cifrele pe care le-am prezentat sunt dovada faptului că deciziile pe care le-am luat au fost bune şi vom continua să le aplicăm şi în acelaşi timp vom căuta să creştem numerărul de activităţi şi de acţiuni ca să ducă la transformarea sau păstrarea domeniului militar ca fiind un domeniu atractiv pentru cei care îşi doresc o carieră în acest sensˮ.
În premieră în România, Ministerul Finanţelor Publice revine UDMR, prin Tánczos Barna. Acesta a a dat asigurări că nu vor creşte taxele în 2025 şi, de asemenea, că va fi păstrat acelaşi sistem de impozitare.