România, alegeri şi declaraţii
Pe 9 iunie, în România, sunt programate alegeri europarlamentare şi locale, iar alianța PSD-PNL și-a anunțat candidatul comun la Primăria Bucureștiului. Reacția primarului general în funcţie, Nicușor Dan, nu a întârziat.
Mihai Pelin, 21.03.2024, 11:59
Medicul ortoped Cătălin Cîrstoiu (50 de ani), decan al Facultăţii de Medicină „Carol Davila” şi manager al Spitalului Universitar de Urgenţă, vrea să devină primar al Bucureştiului. El a fost anunţat drept candidat comun al coaliţiei la putere PSD-PNL. Preşedintele social-democrat, premierul Marcel Ciolacu, a criticat activitatea actualului primar general şi a afirmat că Bucureştiul are nevoie de o persoană care să coordoneze o echipă, să fie un manager şi un catalizator al oamenilor performanţi din toate domeniile. Colegul de coaliţie, liderul liberal Nicolae Ciucă, a vorbit despre coerenţă şi coeziune în administraţia Capitalei şi despre un numitor comun pentru tot ceea ce înseamnă activitatea Primăriei Generale şi a primăriilor de sector. Alegerea a fost criticată de USR (opoziţie), care îl susţine pe actualul primar general, Nicuşor Dan, pentru un nou mandat.
Alte două candidaturi au mai fost anunţate până acum: actualul edil de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, din partea Partidului Umanist Social Liberal şi Mihai Enache, din partea AUR.
Campania lui Cătălin Cîrstoiu va fi coordonată de Gabriela Firea, preşedintele PSD Bucureşti, şi de omologul său liberal, Sebastian Burduja, doi politicieni care, anterior, îşi anunţaseră, ei înşişi, intenţia de a candida la fotoliul de primar al Capitalei.
Cătălin Cîrstoiu a explicat de ce a acceptat provocarea unei candidaturi: „Ca medic, am ajuns la concluzia, având un simţ civic, că sănătatea nu se rezumă strict la acele metode prin care omul şi-o găseşte aşa cum trebuie într-un spital. Sănătatea pacienţilor e influenţată extraordinar de tot ce înseamnă sănătatea unui aer curat, unui transport public eficient, a unei infrastructuri rutiere eficiente. Un mediu propice în care, la primăria Capitalei, orice cetăţean nu îşi cere drepturile, ci şi le găseşte în mod fundamental.”
Imediat după anunțarea candidaturii candidatului PSD-PNL, edilul-șef al Capitalei, Nicuşor Dan, i-a retras principalele atribuţii executive viceprimarului liberal Stelian Bujduveanu. „Timp de trei ani a existat o majoritate de dreapta în Consiliul Bucureştiului, formată din PNL, USR şi PMP, iar acum PNL a decis să formeze o altă majoritate alături de PSD, care nu se mai potriveşte cu poziţia pe care o avea viceprimarul” – şi-a explicat decizia Nicuşor Dan. Stelian Bujduveanu coordona domenii precum transporturile, patrimoniul, relaţia cu Administraţia Străzilor Bucureşti şi Societatea de Transport Bucureşti, atribuţii preluate, acum, chiar de primarul general.
Pe de altă parte, Comisia Tehnică Centrală pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale şi europarlamentare s-a întrunit, miercuri, în prima şedinţă. Cetăţenii vor fi chemaţi prima dată la urne pe 9 iunie, când vor avea loc alegeri comasate, europarlamentare şi locale. Tot în acest an sunt programate alegerile prezidenţiale – în septembrie și legislative – în decembrie. De altfel, CCR a respins în unanimitate o sesizare formulată de USR privind devansarea datei alegerilor preşedintelui României. Astfel că primul tur va fi, aşa cum s-a decis, pe 15 septembrie, iar al doilea pe 29 septembrie.