România, afectată de secetă
Premierul Nicolae Ciucă cere intervenţii rapide, cu toate resursele naţionale şi europene, pentru a proteja agricultura şi fermierii români de seceta care a cuprins aproape toată Europa.
Daniela Budu, 20.07.2022, 11:58
70% din teritoriul României este afectat de secetă, potrivit autorităţilor, care fac un apel la populaţie să folosească raţional resursele de apă, astfel încât acestea să fie suficiente pentru toţi beneficiarii. Meteorologii anunță că urmează încă două săptămâni de secetă, cu precipitaţii foarte puţine şi cu temperaturi ridicate, ceea ce va impune măsuri de protejare a resurselor pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung.
Este necesar să intervenim rapid, cu toate resursele naţionale şi europene, pentru a proteja agricultura noastră şi fermierii români – a declarat premierul Nicolae Ciucă care a convocat, marți, prima şedinţă a Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură. Comitetul, constituit din reprezentanţi ai mai multor ministere, a analizat efectele produse de schimbările climatice în agricultură, inclusiv a celor produse de secetă.
Situaţia din acest an este foarte complicată. Am intervenit atât cât am putut pentru a creşte nivelul irigaţiilor, dar în multe zone nu a fost posibil, aşa că o mare parte din cultură este afectată, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Ca obiectiv pe termen scurt şi mediu, Comitetul îşi propune să implementeze măsurile necesare pentru creşterea capacităţii de industrializare a producţiei agricole şi sprijină fermierii în vederea pregătirii şi desfăşurării campaniei agricole din toamnă. Premierul a anunțat că autorităţile pregătesc negocierile din toamnă pentru ca fondurile europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să poată să fie folosite şi pentru extinderea sistemului de irigaţii.
În context, Administraţia Naţională Apele Române a atras atenţia că, în condiţiile în care rezerva de apă a ţării este în scădere, populaţia ar trebui să folosească raţional resursele de apă, astfel încât acestea să fie suficiente pentru toţi beneficiarii. În prezent, peste 200 de localităţi au serviciul de alimentare cu apă restricţionat, din cauza secetei şi a consumului foarte mare. Autoritățile anunță că vor fi luate măsuri de restricţionare a consumului, pentru protejarea resursei şi asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung.
Situația este gravă pe tot continentul unde, în plus, din cauza temperaturilor foarte ridicate, incendiile de vegetaţie şi pădure fac ravagii. Pagubele sunt semnificative în Franţa, unde zeci de mii de hectare au fost mistuite, iar zeci de mii de oameni au fost evacuaţi. În nordul Atenei, autorităţile elene au raportat mai multe incendii de vegetaţie într-un interval de doar 24 de ore. Sunt incendii de vegetație și în Spania și Portugalia, unde s-au înregistrat sute de victime din cauza valului de caniculă care a cuprins o mare parte a Europei.