România, afectată de secetă
Raţionalizarea apei de băut în sute de localităţi şi culturi agricole compromise, sunt consecinţe ale secetei prelungite din România.
Ştefan Stoica, 13.08.2024, 11:56
Ultimii doi ani cu temperaturi record la nivel mondial şi precipitaţii insuficiente s-au suprapus, în cazul României, peste o secetă cronică, amplificându-i efectele devastatoare pentru viaţa de zi cu zi a oamenilor şi pentru economie. În peste 400 de localităţi din ţară se menţin restricţiile de alimentare cu apă. Cele mai afectate sunt judeţele estice Botoşani, Iaşi, Vrancea, Neamţ şi Bacău. Probleme mari în alimentarea cu apă sunt, însă, şi in judeţe sudice precum Giurgiu şi Gorj.
Reprezentanţii Apelor Române fac, în continuare, apel la populaţie să utilizeze raţional apa, în condiţiile în care coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78%. În circa 120 de localitaţi din judeţul Botoşani, menţionat anterior, oamenii nu primesc nici noaptea apă, deoarece consumul este mai mare decât în mod obişnuit şi nu se poate acumula un nivel optim în rezervoarele de stocare. Utilizatorilor li se recomandă să îşi creeze minime rezerve de apă pentru perioada de întrerupere. În alte localitaţi din judeţ, care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, fântânile au secat, iar oamenii spun că sunt nevoiţi să care apă de la trei, patru kilometri depărtare. Specialiştii recomandă ca apa pentru băut să fie folosită doar în acest scop, iar pentru celelalte activităţi casnice să se apeleze, acolo unde este posibil, la alternative.
Pe de altă parte, seceta prelungită a creat probleme grave culturilor agricole. În luna iulie a acestui an, ministrul de resort, Florin Barbu, l-a înştiinţat pe comisarul Janusz Wojciechowski că suprafeţe extinse din România sunt afectate de secetă şi, recent, a solicitat Comisiei Europene acordarea de compensaţii urgente fermierilor care au suferit daune semnificative. Suprafeţe extinse din România sunt afectate de secetă, iar pierderea de venituri a producătorilor agricoli pune în pericol viabilitatea economică a fermelor şi interesele de securitate ale ţării, a raportat Bucureştiul.
„Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensaţii urgente în baza unei măsuri excepţionale, pentru a contribui la soluţionarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene”, se arată în scrisoarea transmisă CE de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Florin Barbu. Potrivit ministerului, bugetul total estimat de maximum 75,2 milioane euro pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2023 trebuie rambursat de urgenţă fermierilor.
În ce priveşte anul în curs, lipsa acută de precipitaţii şi regimul termic mai ridicat decât în mod obişnuit în aproape toată ţara, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie, ar fi afectat până la compromitere culturi înfiinţate în primăvară, în special porumb şi floarea-soarelui, pe o suprafaţă de circa 2.000.000 ha la nivel naţional. Pierderile, susţine ministerul Agriculturii, sunt estimate la peste 200 de euro la hectar.