România, afectată de inundaţii
În România, ploile torențiale au provocat numeroase pagube materiale:.maşini luate de ape, poduri si podete avariate, drumuri, grădini acoperite de viituri.
Leyla Cheamil, 30.06.2018, 10:21
De la an la an, avertizările meteorologilor privind vremea extremă se înmulţesc, indiferent că e vorba de canicula, record de temperaturi scăzute, viscol, inundații. Oamenii de știință pun aceste fenomene drastice pe seama schimbărilor climatice care, atrage atenția Organizatia Meteorologică Mondială, ne afectează modul de viață. In România, unde a început perioada vacanțelor și a concediilor, meteorologii au avertizat asupra vremii nefavorabile și instabile prin coduri galben și portocaliu de ploi însemnate cantitativ, în cea mai mare parte a țării, unde, prin acumulare sau în intervale scurte de timp s-au înregistrat cantităţi de apă de 20 – 30 l/mp şi, pe arii restrânse, de 50 – 60 l/mp.
Aversele, uneori cu caracter torenţial, au fost însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. La rândul lor, hidrologii au avertizat că, până pe 1 iulie, sunt posibile inundaţii în aproape trei sferturi din ţară. Pagubele materiale nu s-au lăsat așteptate: maşini luate de ape, poduri si podete avariate, drumuri, grădini acoperite de viituri, bunuri materiale distruse.
Ploile abundente, însoţite de furtuni cu vânt puternic şi în multe locuri şi de grindină, au distrus recolte pe sute de hectare. In mai multe zone din țară, circulaţia rutieră s-a desfăşurat cu dificultate, a fost întreruptă sau s-a derulat alternativ din cauza apei şi a aluviunilor de pe carosabil. In același timp, numeroase localitati au rămas fără energie electrică. Unul dintre județele cele mai afectate de ploi și vânt puternic este Bacău (est), acolo unde un copil în vârstă de 13 ani a murit după ce a fost lovit de trăsnet.
În urma efectelor vremii nefavorabile, angajații ministerului de Interne au intervenit pentru scoaterea apei din gospodării și îndepărtarea aluviunilor de pe căile de acces. De asemenea, mai multe persoane surprinse de ape au fost salvate de către echipajele de pompieri militari.
Potrivit unui comunicat al MAI, structurile de intervenţie rămân în alertă până la normalizarea situaţiei în toate judeţele, unde au fost mobilizați aproximativ 16.000 de angajaţi, dintre care 8.000 de poliţişti, 3.200 de pompieri, 4.600 de jandarmi cu peste 6.600 mijloace tehnice. Un comandament de urgenţă având drept scop analiza situaţiei la zi în urma precipitaţiilor din ultimele zile a avut loc, joi, la Guvern, unde au participat reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu.
Premierul Viorica Dăncilă a solicitat ca, după încetarea ploilor şi revenirea la normalitate, să se realizeze primele evaluări privind pagubele, astfel încât Executivul să dispună măsuri concrete de ajutorare a populaţiei şi a comunităţilor afectate.