România – 18 ani în NATO
România a devenit membră a Alianței Nord-Atlantice în urmă cu 18 ani.
Leyla Cheamil, 30.03.2022, 11:44
În urmă cu 18 ani, pe 29 martie, România a aderat oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice. Înființată în 1949, organizația are ca obiectiv principal punerea în aplicare a unui sistem de apărare împotriva unui atac provenit din exterior. Într-un mesaj transmis cu prilejul acestei aniversări, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa statutului de membru NATO, cu atât mai evidentă în actualul context de securitate deosebit generat de agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucraineiˮ. Această agresiune a evidenţiat, o dată în plus, capacitatea Alianţei de a se adapta rapid şi de a acţiona prompt şi eficient, în baza coeziunii statelor membre şi a unităţii de decizie, a afirmat Klaus Iohannis.
Conform preşedintelui, România a fost şi este profund angrenată în procesul de adaptare a NATO, atât prin contribuţiile naţionale substanţiale la procesele de reflecţie desfăşurate în cadru aliat, cât şi prin demersurile pe care le întreprinde constant la nivel naţional. El a reafirmat că România va acţiona pentru întărirea capacităţii sale de apărare, inclusiv prin creşterea cheltuielilor bugetare destinate Apărării de la 2 la 2,5% din PIB, prin modernizarea structurii de forţe, prin adaptarea cadrului legislativ din domeniul securităţii şi apărării şi prin alte măsuri adecvate.
Bucureștiul va promova, în continuare, parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană, va rămâne un aliat puternic, furnizor de securitate la Marea Neagră, precum şi un susţinător decis al consolidării relaţiei transatlantice, dedicat valorilor fundamentale ale Alianţei Nord-Atlantice, a mai subliniat Klaus Iohannis. Cu ocazia acestei aniversări, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că NATO reprezintă pentru România cea mai puternică garanţie de securitate, în contextul periculos creat de agresiunea rusă în Ucrainaˮ. Aprecierile primite, de-a lungul timpului, din partea celorlalte state aliate confirmă încrederea de care România se bucură în cadrul Alianţei şi nivelul înalt de pregătire, seriozitatea şi curajul profesioniştilor militari români, a punctat Nicolae Ciucă.
La rândul său, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat că România va produce tot mai mult armament, inclusiv, peste câţiva ani, drone şi minisubmarine. Vom avea producţii de drone în România, cu siguranţă, vom avea producţii de minisubmarine, producţii legate de armament şi în zona blindatelorˮ, a precizat ministrul Apărării, care a amintit că există, deja, unități de mentenanță pentru F16, cum este cea de la Bacău (est). El a adăugat că, probabil, anul viitor, Parlamentul va aproba creşterea cheltuielilor din PIB pentru apărare şi că există o listă de achiziţii în programarea din documentul strategic Armata României 2040.