România – 100 de ani de la intrarea în Primul Război Mondial
Sâmbătă şi duminică au avut loc ceremonii naţionale care au marcat 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
Valentin Țigău, 29.08.2016, 12:02
La 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondal, la Bucureşti şi în alte localităţi, au fost comemoraţi cei peste 330.000 de eroi căzuţi la datorie în aceasta conflagraţie. Este cel mai mare tribut de sânge dintre toate naţiunile implicate, raportat la populaţia totală. Încă de sâmbătă, în mod simbolic, militarii Armatei Române din Brigada 2 Infanterie au trecut, din nou, Munţii Carpaţi, reconstituind operaţiunile de preluare, în 1916, a controlului asupra căilor de acces strategic în direcţia Transilvania, pentru recuperarea provinciei istorice.
Un an mai târziu, în 1917, au avut loc lupte grele, la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, unde cuvintele „Pe aici nu se trece” au intrat în istorie prin jertfa a peste 27.000 de soldaţi români care au respins atacurile armatei germane. “Am avut, afirma, sâmbătă, ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, politicieni şi oameni de stat vizionari, diplomaţi abili pe tot parcursul Primului Război Mondial, dar aceştia nu ar fi avut un fundament să deruleze contribuţia lor la istoria ţării dacă n-ar fi fost contribuţia decisivă a armatei. Finalul Primului Război Mondial, semnarea Tratatul de la Versailles au dus la reîntregirea tuturor provinciilor istorice într-un stat unitar al românilor.”
În întreaga ţară, duminică, au fost depuse coroane de flori la monumentele eroilor, au fost rostite, pentru prima dată, în cadru solemn, numele celor căzuţi, iar, în biserici, preoţii au oficiat slujbe de pomenire. Şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, din Bucureşti a avut loc o ceremonie naţională.
Comemorarea Primului Război Mondial, arăta, în acest cadru, preşedintele Klaus Iohannis, aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european. Uniunea Europeană ne-a adus mai mult de 70 de ani de pace, a spus şeful statului, care a subliniat că acesta este cel mai amplu proiect politic şi cultural de înţelegere şi dialog între europeni.
Klaus Iohannis: “Acum, este mai potrivit ca oricând să ne angajăm la întărirea edificiului european, printr-un modern şi consistent proiect de ţară. Este un efort pe care la fel ca în urmă cu o sută de ani, avem datoria să ni-l asumăm cu toţii, politicieni, oameni de ştiinţă şi cultură, milioane de români. Este responsabilitatea noastră să facem ca acest proiect să adauge forţă, substanţă şi unitate Europei şi să pună bazele unei dezvoltări pe termen lung a României.”
Centenarul intrării României în prima conflagraţie mondială a fost marcat şi la Paris, printr-o expoziţie de fotografie. A fost, astfel, celebrată şi frăţia de arme dintre cele două armate, consolidată prin misiunea în România a generalului francez, Henri Berthelot. De altfel, marţi, ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian va face o vizită la Bucuresti, în cursul căreia va depune flori la Monumentul Soldaţilor Francezi căzuţi în Primul Război Mondial.