România, 10 ani de la aderarea la UE
S-au împlinit zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Alături de intrarea în NATO, a fost principalul obiectiv al ţării după 1990.
Daniela Budu, 03.01.2017, 11:19
România a împlinit, pe 1 ianuarie 2017, zece ani de când face parte din Uniunea Europeană. A fost un deceniu de eforturi şi sacrificii, dar şi de creştere şi dezvoltare, susţine actualul reprezentant al României în executivul comunitar, Corina Creţu, comisar european pentru politică regională. Corina Creţu: În ultimii ani, România a devenit un pol de stabilitate în regiune şi un motor de creştere economică. După aceşti zece ani, în care integrarea europeană a devenit un succes al tuturor românilor, al oamenilor obişnuiţi, dar şi al statului român, drumul spre Europa, spre mai multă integrare este cel care va ajuta şi mai mult România şi pe toţi cetăţenii săi. Un gând special pentru tinerii care vor să se implice şi să reuşească în ţara lor: aveţi încredere în proiectul european, fiţi parte a lui şi următorii 10 ani pot arăta, vă asigur, aşa cum vă doriţi.
Efecte concrete ale aderării la blocul comunitar putem vedea în viaţa de zi cu zi, spune şi fostul comisar european pentru agricultură Dacian Cioloş. La rândul său, primul comisar european din partea României, Leonard Orban, actual consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, consideră că într-o serie de domenii, aşteptările României au fost chiar depăşite. Leonard Orban: Dacă mă uit acum retrospectiv, îmi dau seama că într-o serie întreagă de domenii am realizat mai mult decât ne aşteptam să realizăm la acel moment. Direcţia pe care mergem este una benefică. Ne va permite în continuare să ne consolidăm ca stat şi va permite cetăţenilor români să fie din ce în ce mai prosperi şi din ce în ce mai siguri şi optimişti cu privire la viitorul lor.
Cel mai mare avantaj al aderării îl reprezintă fondurile europene, menite să ajute la dezvoltarea ţării şi la recuperarea decalajelor faţă de statele vechi ale Uniunii, însă România nu a reuşit să atragă toţi banii alocaţi de Bruxelles, situându-se pe ultimele locuri între ţările Uniunii la acest capitol. Potrivit datelor Eurostat, PIB-ul României a crescut de la 98 de miliarde de euro în 2006, înaintea aderării, la 160 de miliarde de euro în 2015. România a primit în cei 10 ani aproape 40 de miliarde de euro şi a contribuit la bugetul Uniunii cu circa 14 miliarde de euro.
Rata şomajului a fost cu 3,1% mai scăzută în 2015 şi tot datorită banilor europeni, în perioada 2007-2016, au fost create mai mult de 40 de mii de locuri de muncă. Un alt avantaj pentru români este libera circulaţie în UE, dar în acelaşi timp acest lucru a însemnat şi plecarea a milioane de lucrători în alte ţări europene. După zece ani în Uniune, România este în continuare sub Mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie, este în afara spaţiului Schengen, iar aderarea la moneda euro rămâne un obiectiv