Români şi pacea în Orientul Mijlociu
Deşi la mii de kilometri distanţă de epicentrul conflictului, românii au nutrit întotdeauna un interes aparte faţă de situaţia din Orientul Mijlociu.
Bogdan Matei, 22.01.2014, 11:43
Deşi la mii de kilometri distanţă de epicentrul conflictului, românii au nutrit întotdeauna un interes aparte faţă de situaţia din Orientul Mijlociu. Sensibilitatea religioasă a unui popor majoritar ortodox a alimentat o permanentă fascinaţie faţă de ceea ce scrierile bisericeşti numesc Ţara Sfântă.
Sutele de mii de cetăţeni israelieni originari din România sunt cea mai solidă punte între cele două ţari. Iar zecile de mii de tineri arabi, între care numeroşi palestinieni, ce au studiat la universităţile din România postbelică au alimentat, la rându-le, preocuparea multor români faţă de evoluţiile din regiune. S-a adăugat, la toate acestea, neaşteptata opţiune din 1967 a Bucureştiului oficial, singura capitală din spatele Cortinei de Fier care, în răspăr cu ordinele Moscovei, a refuzat să rupă relaţiile diplomatice cu Israelul. Dincolo de ambiţiile bovarice ale dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, cel care, în timp ce-şi chinuia propriul popor, media între israelieni şi palestineni fiindcă aspira la un premiu Nobel pentru Pace, rămâne evidenţa că România a fost mereu un interlocutor credibil pentru ambele părţi. De altfel, după căderea lui Ceauşescu, toţi preşedinţii români post-comunişti s-au raliat eforturilor de pace în Orient ale comunităţii internaţionale, au mers în regiune şi s-au întâlnit cu liderii de la Tel Aviv şi Ramallah.
Săptămâna aceasta, preşedintele Traian Băsescu le-a spus atât omologului său israelian Shimon Peres, cât şi liderului palestinian Mahmud Abbas că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat John Kerry. Şeful diplomaţiei americane, ce se confruntă cu poziţiile ireconciliabile ale celor două tabere, a discutat, recent, din nou, cu liderii israelieni şi palestinieni pe marginea unui proiect de acord-cadru, privind frontierele, securitatea, statutul Ierusalimului şi soarta refugiaţilor palestinieni.
Băsescu a repetat că pacea e imposibilă fără ca Israelului să-i fie garantată securitatea, dar şi că palestinienii au dreptul la propriul lor stat. Cred că este punctul de vedere al tuturor celor care iubesc această regiune – a spus el -, că niciuna din aceste probleme nu poate fi rezolvată fără un compromis care să aibă in un singur obiectiv: două state în securitate şi pace. Rostul negocierilor palestiniano-israeliene este să aducă pacea, nu să restabilească adevărul istoric” – a conchis preşedintele României. El a recunoscut, de altfel, că este interesat de finalizarea negocierilor de pace şi fiindcă, atât în Israel, cât şi în teritoriile palestiniene, trăiesc foarte mulţi cetăţeni români, pentru a căror soartă Bucureştiul se consideră direct responsabil.