Români printre victimele cutremurului din Italia
Bilanţul cutremurului din centrul Italiei creşte de la oră la oră. Sunt sute de morţi, mai mulţi răniţi şi mii de persoane rămase fără locuinţă.
Corina Cristea, 25.08.2016, 12:39
Mii de salvatori caută printre ruine supravieţuitori ai cutremurului produs în noaptea de marţi spre miercuri într-o zona muntoasa din centrul Italiei, aflată la nord-est de Roma. Localităţile Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto au fost distruse aproape în întregime de seismul cu magnitudinea 6 pe Richter, produs la mică adâncime, doar 4 km. „Într-o clipă s-a prăbuşit totul”, descriu localnicii clipele de groază. Bilanţurile prezentate de autorităţi anunţă că sunt de sute de morţi şi de răniţi. În zonă sunt şi mulţi români, iar o parte dintre ei se numără printre victime – morţi, răniţi sau dispăruţi, potrivit datelor oficiale ale Ministerului român de Externe.
Bucureştiul a trimis o echipă consulară de la Bologna în zonele afectate şi este în continuă legătură cu autorităţile italiene. De asemenea, două echipe din capitala italiană, de la Ambasada României şi de la Secţia Consulară, sunt pregătite să efectueze titluri de călătorie temporare pentru cetăţenii români care şi-au pierdut documentele de identitate sau care au nevoie de alte servicii consulare în regim de urgenţă.
În zonă, echipele de salvare sunt într-o cursă contracronometru pentru găsirea supravieţuitorilor printre ruine, săpând inclusiv la lumina reflectoarelor şi reuşind să găsească în viaţă persoane la zeci de ore de la producerea seismului. Între aceştia – un bebeluş de nouă luni. Televiziunile prezintă, însă, şi cazuri dramatice în care de sub dărâmături au fost scoşi copii decedaţi, iar părinţii lor în viaţă.
Sute de replici au urmat seismului, situaţie care a determinat mii de oameni să părăsească zona, inclusiv turişti care veniseră în vacanţă la munte. Nu sunt excluse nici în zilele următoare replici puternice, la fel de mari ca seismul iniţial, avertizează unul dintre cei mai importanţi experţi europeni în cutremure, citat de o publicaţie italiană. Acesta aminteşte că în urmă cu şapte ani, în aceeaşi regiune, au avut loc la distanţă de câteva zile două seisme la fel de puternice şi că cel mai mare număr de victime s-a înregistrat la al doilea cutremur din cauza faptului că mulţi oameni au intrat în clădirile care nu se prăbuşiseră, fără să fi fost făcută în prealabil o evaluare a structurii de rezistenţă.
La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis omologului său, Sergio Mattarella, un mesaj de condoleanţe, exprimând solidaritatea cu poporul italian, atât în nume personal, cât şi în numele românilor. Gândurile noastre se îndreaptă către persoanele afectate, români şi italieni, deopotrivă, precum şi către cele care fac eforturi pentru salvarea şi ajutorarea victimelor”, a transmis şi premierul Dacian Cioloş.