Româna, limba oficială în Rep. Moldova
Dintotdeauna majoritar românofonă, Republica Moldova a devenit, joi, şi în mod legal, al doilea stat în care româna e limbă oficială. Curtea Constituţională de la Chişinău a tranşat, astfel, o dispută în fond artificială, dar cu consecinţe toxice pe terme
Bogdan Matei, 06.12.2013, 13:18
Dacă Justiţia e cea care pedepseşte fraudele, atunci decizia istorică adoptată, joi, de Curtea Constituţională a Republicii Moldova sancţionează o uriaşă fraudă istorică, lingvistică şi morală.
După ce a examinat două sesizări din partea unor deputaţi, Curtea a decis că limba oficială a republicii este româna. Decizia se bazează pe textul declaraţiei de independenţă faţă de Moscova, adoptată pe 27 august 1991, în care referirile la română sunt explicite şi infirmă, astfel, chiar articolul 13 al legii fundamentale, unde se vorbeşte despre un inexistent idiom moldovenesc.
Preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău, Alexandru Tănase, a explicat: Curtea Constituţională hotăreşte: 1 – În sensul preambulului Constituţiei, Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova face corp comun cu Constituţia. 2 – În cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează. 3 – Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.”
A fost nevoie de aproape un secol şi de un consum de energie la prima vedere absurd pentru validarea un adevăr lingvistic evident. Conceptele de limbă şi popor moldovenesc, diferite de cele româneşti, au fost brevetate de Rusia sovietică la scurt timp după revoluţia bolşevică din 1917. Miza, străvezie, era aceea de a justifica ocuparea teritoriilor româneşti răsăritene pe care, în 1940, Moscova le-a şi anexat, în urma unui ultimatum. Irepresibile nostalgii sovietice şi românofobia necenzurată a multora dintre deputaţii de stânga din epocă explică perpetuarea minciunii în Constituţia adoptată în 1994.
La Bucureşti, clasa politică a salutat la unison decizia judecătorilor de la Chişinău. Preşedintele Traian Băsescu: Este un act de dreptate faţă de actul de independenţă al Republicii Moldova, un act de dreptate faţă de istoria cetăţenilor Republicii Moldova şi un act de dreptate faţă de cei din Republica Moldova care se simt români. Implicaţiile sunt extraordinar de profunde. La Uniunea Europeană vom fi două state care au limba oficial limbă română. Republica Moldova are un avantaj uriaş pentru că va putea beneficia de documentaţia României de intrare în Uniunea Europeană şi de legislaţia României aşa cum este ea.”
La rândul său, premierul Victor Ponta a apreciat că decizia Curţii completează veştile bune pe care cetăţenii Republicii Moldova le-au primit odată cu recenta parafare a acordului de asociere la UE.