Riscuri pentru copiii nevaccinaţi
În ultima perioadă, în România, s-au înmulţit cazurile de rujeolă. Potrivit autorităţilor sanitare, motivul este refuzul oamenilor de a-şi vaccina copiii. Medicii atrag atenţia asupra riscurilor ce pot apărea.
România Internațional, 04.01.2017, 12:10
Valul de îmbolnăviri cu rujeolă ar putea creşte, au anunţat, miercuri, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, cel mai afectat dintre judeţe, unde în primele trei zile din 2017 au fost deja internaţi 30 de pacienţi, cel mai mic având doar şase săptămâni. În luna decembrie a anului trecut fuseseră internaţi alţi 124 de copii.
Epidemia de rujeolă izbucnită toamna trecută în România a determinat Ministerul Sănătăţii ca, împreună cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, UNICEF şi Institutul de Sănătate Publică, să propună o serie de măsuri pentru combaterea extinderii virusului. Printre măsuri se numără scăderea vârstei de vaccinare a copiilor la 9 luni, deoarece, spun specialiştii, o caracteristică a acestei epidemii este că afectează micuţii cu vârste sub un an, dar şi vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 9 ani cărora nu li s-a administrat cea de-a doua doză. Până acum au fost confirmate 10 decese şi peste 2.000 de cazuri de rujeolă în ţară.
Ministerul Sănătăţii susţine că motivul pentru care cazurile de rujeolă s-au înmulţit este refuzul oamenilor de a-şi vaccina copiii. Specialiştii spun că este important să se respecte regulile epidemiologice, de prevenţie specifică, că de exemplu vaccinarea, pentru că este metoda cea mai eficientă de a preveni astfel de boli, pentru că, chiar dacă în urma vaccinului nu ai imunitate completă, faci o formă uşoară. Medicii avertizează că printre complicaţiile care pot apărea în urma infectării cu virusul rujeolei se numără afecţiuni severe precum bronşita şi otita supurate, pneumonia virală şi encefalita.
Epidemia de rujeolă a readus în discuţie o problemă controversată în România. În ultimii ani campania de vaccinare a divizat societatea românească.Tot mai mulţi părinţi au întrerupt imunizarea copiilor după
ce aceştia au avut reacţii adverse. Potrivit statisticilor oficiale, în
România, rata vaccinării a scăzut dramatic, chiar şi cu 20 de procente, sub
nivelul de siguranţă de 95% recomandat de OMS. În plus, România se confruntă cu
cele mai multe cazuri de rubeolă, tuberculoză şi hepatită B din Europa. Deşi
aceste afecţiuni grave ar putea fi prevenite prin vaccinare, în România
imunizarea populaţiei se desfăşoară cu dificultate. Cauzele sunt lipsa
vaccinurilor şi neîncrederea românilor în această procedură medicală.
Pe de altă parte, doctorii se plâng că Programul Naţional de Imunizare se blochează tot mai des, pentru că nu există, niciodată, suficiente doze de vaccin. În România există o schemă de vaccinuri recomandate de Ministerul Sănătăţii, pe care însă părinţii o pot refuza integral sau parţial fără a suporta nicio consecinţă.