Rezultatele summitului NATO
Prin deciziile de la summitul NATO, securitatea României şi a cetăţenilor săi este mai bine asigurată - declară preşedintele Klaus Iohannis.
Roxana Vasile, 15.06.2021, 12:15
Rusia şi, în premieră, China sunt în fruntea listei de preocupări pentru NATO, alături de noi ameninţări precum atacurile cibernetice, terorismul şi ascensiunea regimurilor totalitare. Summitul de luni, de la Bruxelles, s-a încheiat cu o declaraţie în care aliaţii trasează liniile roşii de securitate.
Din perspectivă românească, preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat mulţumit că Alianța Nord-Atlantică îşi consolidează flancul Estic:
Am evidenţiat necesitatea ca procesul de consolidare a posturii Alianţei de descurajare şi apărare să vizeze cu precădere flancul Estic ca întreg, în mod coerent, cu atenţie specială pentru evoluţiile de securitate de la Marea Neagră. Alianţa trebuie să dispună de forţele, structurile şi capabilităţile necesare pentru a răspunde eficient ameninţărilor cu care ne confruntăm în regiune.
Masarea recentă de trupe şi tehnică militară rusească la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea ocupată ilegal rămâne preocupantă – le-a transmis președintele Iohannis șefilor de stat și de guvern aliați, care au inclus în declaraţia finală a summitului referiri la sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar și a Georgiei şi a Republicii Moldova, ex-sovietică, majoritar românofonă. Cât despre scutul antirachetă al NATO, găzduit și de România, Klaus Iohannis a reiterat că acesta are caracter exclusiv defensiv:
Acest scut este, de multe ori, adus în discuţie de Rusia, însă cred că este binevenită şi această discuţie pentru a reitera că acest scut este unul pur defensiv. Inclusiv partea de la noi, de la Deveselu, are numai rol defensiv. Noi nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu acest scut, însă suntem foarte hotărâţi să apărăm statele noastre, şi de aceea am acceptat, la vremea respectivă, instalarea unei componente a acestui scut şi în România.
Liderii NATO au mai decis, luni, să lanseze procesul de elaborare a unui nou concept strategic al Alianţei. Pentru România – demers necesar, pentru că, de la adoptarea în 2010 a actualului concept strategic, mediul de securitate şi Alianţa au trecut prin schimbări profunde.
Președintele Iohannis: Asta a fost înainte de Crimeea, a fost înainte, evident, de pandemie, a fost înaintea multor altor crize. Lumea s-a schimbat în mai bine de zece ani. Trebuie să ne schimbăm împreună cu ea. NATO trebuie să fie pregătită pentru orice provocare, în orice moment, trebuie să fie o alianţă modernă şi acest lucru va fi realizat prin elaborarea noului concept. Nu în ultimul rând, şeful statului a anunţat că l-a invitat pe preşedintele american, Joe Biden, în România.