Rezultatele Evaluării Naţionale 2024
Trei sferturi dintre elevii români absolvenţi ai clasei a opta au obţinut nota de trecere la recentele examene naţionale
Ştefan Stoica, 04.07.2024, 11:44
Într-o ţară în care analfabetismul funcţional şi abandonul şcolar, în special la sate şi în mediile defavorizate, au tendinţa să se cronicizeze, rezultatele la Evaluarea Naţională a elevilor care au terminat clasa a opta sunt un indicator relevant al calităţii învăţământului. Iar rezultatele arată astfel: trei sferturi dintre elevii candidaţi au obținut media peste 5, obligatorie admiterii la liceu, un procent mai mic față de cele din ultimii trei ani. Rezultatele publicate miercuri mai arată că elevii au avut dificultăți mai mari la matematică, unde proporția celor care au luat note mai mari sau egale cu 5 a fost mai mică față de cea din 2023 și 2022.
Aproape 78% dintre elevi au avut note peste 5 la Limba Română, dar sub 69 de procente dintre ei au luat peste 5 la matematică. Circa 400 de absolvenţi ai clasei a opta au luat nota 10 la Limba română şi peste 1.000 au fost notaţi cu punctaj maxim la matematică. Totuşi, medii de 10 au fost doar 65 anul acesta. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, vede partea plină a paharului şi spune că, deşi mai mic faţă de anii trecuţi, numărul elevilor cu note peste 5 este mai mare comparativ cu cel de la simulare. Rezultatele obţinute de copiii din mediul rural sunt, în continuare, slabe: anul acesta, 40% dintre aceştia nu au reuşit să obţină media 5 la Evaluarea Naţională.
Ligia Deca a vorbit şi despre tentativele de fraudă şi consecinţele acestora.: „Avem, ca în fiecare an, o serie de apariţii în spaţiul public ale subiectelor în timpul probelor, aş sublinia, însă, că ele nu apar înainte ca elevii să fie, deja, în săli, securizaţi. Practic, aceste cazuri sunt identificate, pentru că avem metode prin care clarificăm rapid care este centrul din care aceste subiecte au ieşit şi în toate cazurile comisiile judeţene, împreună cu poliţia au făcut verificările necesare. Sancţiunile pentru candidaţii prinşi în această ipostază sunt eliminarea din examen şi neparticiparea la următoarele sesiuni. Pentru cei care se află în comisii şi care divulgă, într-un sens sau altul, subiectele, se deschid dosare penale”.
Au fost prezenţi la Evaluarea Naţională aproape 153.000 de candidaţi la fiecare dintre probele de Limbă Română şi matematică, reprezentând 95% dintre absolvenţii clasei a opta, şi peste 8.300 de candidaţi la limba maternă. Bucureştiul şi alte cinci judeţe au înregistrat cea mai ridicată prezenţă, peste 98%. Anul acesta, pentru prima dată, la Evaluarea Naţională lucrările au fost corectate în întregime folosindu-se platforma de evaluare digitalizată. Joi, 4 iulie, a fost ultima zi în care elevii nemulţumiţi de notele obţinute au putut depune contestaţii.