Rezultatele Consiliului European
Reuniţi la Bruxelles, liderii europeni au adoptat Agenda strategică a UE pentru perioada 2019-2024, dar nu s-au pus de acord asupra titularilor principalelor funcţii comunitare.
Corina Cristea, 21.06.2019, 12:22
Reuniţi în cadrul summitului european de vară, liderii comunitari au adoptat Agenda Strategică a Uniunii Europene pentru următorii 5 ani. Patru sunt priorităţile stabilite prin acest document – protejarea cetăţenilor, dezvoltarea unei baze economice solide, construirea unei Europe verzi, echitabile, sociale şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei şi, nu în ultimul rând, promovarea valorilor şi intereselor europene pe scena mondială.
Şefii de stat şi de guvern nu au reuşit, însă, să ajungă la un acord privind titularii principalelor funcţii comunitare, în pofida discuţiilor pe care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a avut în ultimele săptămâni atât cu liderii europeni, cât şi cu cei ai grupurilor politice. Negocierile s-au purtat în baza unui mandat pentru un pachet de patru funcţii, luându-se în calcul criterii legate de echilibru de gen, poziţie geografică sau ponderea în Parlamentul European.
Donald Tusk:: Consiliul European a avut o discuţie completă cu privire la nominalizări, ţinând seama de consultările şi declaraţiile făcute în cadrul Parlamentului European. Nu a existat nicio majoritate pe niciun candidat. Ne vom întâlni din nou pe 30 iunie.”
Cea mai disputată funcţie este cea de preşedinte al Comisiei Europene, pentru care candidatul care îi va succeda lui Jean-Claude Juncker trebuie să obţină cel puţin 21 de voturi din partea statelor membre, având nevoie, în acelaşi timp, de majoritate absolută în Parlamentul European. Pentru această funcţie sunt mai mulţi candidaţi susţinuţi de grupurile politice: germanul Manfred Weber de la populari, olandezul Frans Timmermans de la socialişti şi democraţi, precum şi daneza Margrethe Vestager din partea liberalilor şi centriştilor.
La summitul de la Bruxelles, unde şeful statului român, Klaus Iohannis a făcut o prezentare a rezultatelor obţinute de Bucureşti în cele şase luni de mandat la preşedinţia rotativă a Consiliului UE, liderii europeni au salutat activitatea depusă de România în ceea ce priveşte cadrul financiar multianual, domeniu în care s-au obţinut acorduri pe 10 programe sectoriale din cele 37 înaintate de Comisia Europeană.
Preşedinţia României la Consiliul UE a fost una foarte bună, cu un număr foarte mare de dosare care au fost finalizate cu succes, aprecia, de altfel, preşedintele Iohannis, înaintea reuniunii Consiliului European, amintind şi că summitul de la Sibiu, din 9 mai, a fost un succes recunoscut de toată lumea.