Rezultate mai bune decât anul trecut la Bacalaureat
Peste 60% dintre absolvenţii actualei promoţii de clasa a XII-a şi 30% din absolvenţii promoţiilor anterioare au reuşit să promoveze, in sesiunea iulie 2013
Valentin Țigău, 08.07.2013, 12:23
Peste 60% dintre absolvenţii actualei promoţii de clasa a XII-a şi 30% din absolvenţii promoţiilor anterioare au reuşit să promoveze, in sesiunea iulie 2013, Bacalaureatul, după cum reiese din datele centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale din Romania. La examen au fost inscrisi peste 187 de mii de tineri.
Sesiunea a fost umbrita de o serie de încercări de fraudare a examenului, demantelate de supraveghetori si, in unele cazuri, chiar de organele de politie. Inaintea examenului, Ministerul Educaţiei a declarat toleranţă zero contra corupţiei şi fraudei si a pus la dispoziţia publicului un telverde special şi o pagina de internet pentru sesizări.
Astfel, la mai multe licee din ţară, au iesit la suprafata cazuri de fraudă, pentru care anchetele sunt acum în desfăşurare. In prim-plan se afla situatia de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Bucuresti, unde au fost implicati mai mult de 100 de elevi. Acestia sunt suspectati ca ar fi mituit cadrele didactice pentru a le facilita trecerea examenului de bacalaureat. In urma scandalului, directoarea liceului a fost arestată preventiv pentru 29 de zile.
In acest caz, Parchetul si Politia au acţionat, initial, contradictoriu. Parchetul a precizat că nu au fost aduse mandate de aducere pentru elevi, ci numai citaţii, în timp ce poliţiştii au susţinut că există mandate de aducere a elevilor semnate de procuror. La scoala, au fost trimise doua autobuze pentru ridicarea elevilor, fapt care a generat altercatii intre organele de ordine si parintii elevilor suspectati de frauda. Premierul Victor Ponta l-a facut responsabil pentru situatia creata pe ministrul de Interne Radu Stroe, cerandu-i explicatii.
Dincolo de aceste incidente nedorite, e de remarcat faptul ca bacalaureatul 2013 a fost mai bun decat cel din anul precedent. Comparativ, in sesiunea curenta, procentul de promovabilitate generala a fost de circa 55%, in timp ce in sesiunea iulie 2012, el s-a ridicat la doar 43%. Diferenta poate parea surprinzatoare si stimuleaza un optimism moderat, dar trebuie mentionat ca, in ultimii doi ani, Ministerul Educatiei a initiat, pentru prima data in istoria bacalauratului, o serie de metode de observare si de control in timpul examenului, fapt care a coborat drastic cifra de promovabilitate.
Pe de alta parte, cresterea promovabilitatii din iulie 2013 dovedeste, implicit, un grad mai inalt de pregatire si o determinare mai accentuata a tinerilor pentru absolvirea acestui important examen al vietii.