Rezultate finale la alegerile locale
Social-democraţii au câştigat alegerile locale din România, din 5 iunie, devansându-i pe liberali.
Roxana Vasile, 13.06.2016, 14:27
Social-democraţii au câştigat cele mai multe mandate de primari, consilieri locali şi consilieri generali în urma alegerilor locale din România, din 5 iunie, considerate o prefaţă a celor parlamentare din toamnă. Reprezentanţii stângii i-au devansat pe liberali, care s-au declarat relativ mulţumiţi – PSD nu a măturat chiar tot! Au suferit, însă, liberalii, o înfrângere majoră în Bucureşti! Prin tradiţie fief al dreptei, Capitala a fost cucerită, la aceste locale, de candidata PSD, Gabriela Firea, devenită prima femeie care va conduce Primăria Bucureştiului, secondată la toate cele şase Primării de sector de colegi de partid.
O singură breşă ar fi fost posibilă: cetăţean român doar de câteva luni, franţuzoaica Clotilde Armand, candidată a relativ puţin cunoscutei Uniuni Salvaţi Bucureştiul (USB), şi-a jucat şansele pe muchie, dar a pierdut în faţa principalului său adversar social-democrat. La nivel naţional, PSD şi PNL sunt într-un relativ echilibru. Chiar şi aşa, rezultatele neaşteptat de bune ale USB în Bucureşti – unde Nicuşor Dan s-a plasat după Gabriela Firea, devansându-l pe candidatul experimentat al liberalilor – arată o primă breşă majoră în sistemul politic românesc.
Analişti politici cred că PNL e rupt în două: pe de o parte, organizaţiile din ţară cu rezultate bune sau decente iar, pe de alta, organizaţia de la Bucureşti cu rezultate catastrofale. Or, senzaţia de lipsă de vlagă, de apatie şi de dispreţ la adresa votanţilor a dus la victoria istorică a PSD în Capitală şi la apariţia fenomenului USB. Că Uniunea Salvaţi Bucureştiul însăşi simte că ‘este pe val’ o denotă decizia liderilor ei de a o transforma, în perspectiva alegerilor parlamentare, într-o formaţiune naţională – Uniunea Salvaţi România.
USB critică vehement prestaţia actualei clase politice, considerând-o indolentă şi coruptă. În lumina scrutinului din 5 iunie, tânara formaţiune nu e departe de adevăr! Spre uluirea multora, în importante oraşe româneşti au fost aleşi candidaţi penali.
Primarul oraşului Baia Mare, din nordul ţării, Cătălin Cherecheş, a fost reales cu circa 70% din sufragii, deşi se află în arest preventiv pentru luare de mită de ordinul a zeci de mii de euro. Au câştigat alegerile locale candidaţi anchetaţi sau deja condamnaţi şi la Craiova şi Râmnicu Vâlcea (în sud) sau la Braşov (în centru).
Alegerea lor spune multe despre standardele scăzute ale electoratului, dar şi despre oferta foarte slabă a partidelor. O astfel de tendinţă riscă, totodată, să îi încurajeze pe parlamentari să îşi multiplice iniţiativele de limitare a prerogativelor Parchetului anti-corupţie, în ofensivă de ani buni.