Rezultate economice deosebite
Economia românească a înregistrat în ultimii ani evoluţii pozitive. Cu toate acestea guvernul de la Bucureşti intenţionează să încheie un nou acord, tot de tip preventiv, cu FMI pentru a proteja finanţele României împotriva şocurilor de pe piaţă.
România Internațional, 28.09.2015, 13:29
Acordul de tip preventiv încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional în 2013, în valoare de două miliarde de euro, a expirat sâmbătă, în condiţiile în care de la jumatatea anului trecut şi până în prezent, acesta a fost blocat din cauza divergenţelor între oficialii de la Bucureşti şi cei ai FMI în privinţa planurilor fiscale ale Guvernului. În prima parte a anului, autorităţile au încercat să adopte un amplu pachet de reduceri de taxe prin noul Cod Fiscal, însă reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, dar şi Consiliul Fiscal şi Banca Naţională au criticat demersul.
La o zi dupa expirarea înţelegerii, premierul Victor Ponta scria, într-o postare pe o reţea de socializare, că în 2015 situaţia economică a României a înregistrat modificări importante faţă de 2009, când au început acordurile cu finanţatorii internaţionali, reuşindu-se în această perioadă o creştere a nivelului de trai şi a veniturilor românilor. El a prezentat câteva date comparative în acest sens. Potrivit primului-ministru, dacă în 2009 creşterea economică era de minus 6,6%, în trimestrul II din 2015 s-a înregistrat o creştere economică de 3,7%. Deficitul bugetar în 2009 era de 9% din PIB, în vreme ce în 2015 deficitul bugetar prognozat este de 1,45 % din PIB.
Ponta a mai scris ca România este considerată o ţară la fel de sigură şi stabilă economic precum statele dezvoltate din UE, citând o informaţie a Agenţiei de evaluare financiară Standard and Poors. Aceiaşi agenţie susţine că în acest moment pentru România riscul de încetare de plăţi este de doar 7,8%, după ce în perioada 2009-2011, ţara ajunsese în primele 10 cu cel mai mare astfel de risc. FMI a confirmat recent că, în cazul păstrării actualului parcurs, România poate depăşi economic, în următorii trei ani, state precum Portugalia, Cehia şi Grecia.
Deşi actualul acord cu FMI a expirat şi situaţia economică a ţării este bună, totuşi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat luna aceasta că România intenţionează să înceapă discuţii cu creditorii internaţionali pentru un nou acord de asistenţă, tot de tip preventiv, care să intre în vigoare în 2016. În opinia sa, acesta este necesar pentru a proteja finanţele României împotriva şocurilor de pe piaţă, iar ţara să se poată împrumuta mai ieftin pe pieţele mondiale. Experţii explică intenţia Executivului, mai ales, în contextul în care prevederile noului Cod Fiscal şi apropiata majorare a salariilor în sistemul bugetar vor duce deficitul aproape de 3% în 2016.
In opinia lor, negocierea unui nou împrumut va fi mai dificilă, având în vedere că oficialii români s-au contrat aproape continuu cu FMI în cadrul ultimului acord. Totuşi, experţii se aşteaptă ca o direcţie clară a evoluţiei relaţiilor dintre cele două părţi să se contureze în perioada următoare.