Rezerve valutare record
Rezervele valutare ale României au atins un nivel record.
Leyla Cheamil, 04.06.2024, 12:05
Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau mai mult de 65 de miliarde euro la sfârșitul lunii trecute ale acestui an. Anunțul a fost făcut de Banca Centrală care a precizat că s-a înregistrat o creștere cu 4,1% comparativ cu nivelul de peste 62,500 de miliarde euro la finele lui aprilie 2024. Depășirea plafonului de 65 de miliarde reprezintă un istoric pentru un indicator de care depind, în mod direct, stabilitatea cursului valutar şi, respectiv a preţurilor.
Această creştere s-a datorat îndeosebi alimentării conturilor Ministerului Finanţelor, în luna mai, cu sumele rezultate din emisiunile unor euro-obligaţiuni, în valoare totală de peste 3,2 miliarde de euro. Urmările acestei creșteri sunt întărirea încrederii pieţelor financiare şi a investitorilor în bonitatea financiară a României, dar şi în privinţa sprijinirii instabilităţii cursului de schimb al leului. Specialiștii subliniază, însă, volatilitatea piețelor financiare din toată lumea.
Analistul economic Aurelian Dochia: „Suntem într-o situaţie internaţională foarte volatilă, pieţele financiare internaţionale sunt foarte nesigure în ce direcţie o vor lua şi, din cauza aceasta, este bine să ai rezerve internaţionale mai înalte, care sunt un fel de centură de siguranţă pentru turbulenţele care pot să apară. Faptul că rezervele au crescut arată, după părerea mea, că nu avem decât să fim pregătiţi pentru o evoluţie ulterioară, care să corecteze deficitul comercial mare pe care îl ducem de ani de zile şi să facă exporturile mai competitiveˮ.
Aurelian Dochia a precizat că o parte din valuta care intră în componenţa rezervelor valutare provine din fonduri europene, care, apoi, sunt transformate în lei şi folosite de Ministerul Finanţelor pentru finanţarea unor proiecte de investiţii. Analistul economic a atras atenția că, deși creșterea rezervelor valutare ale României este o veste bună, trebuie luate în calcul și aspecte mai puțin favorabile.
Aurelian Dochia: „Probabil că faptul că unele dintre aceste investiţii nu s-au desfăşurat conform termenelor planificate poate să reprezinte şi un aspect negativ al acestor rezerve. De asemenea, după mulţi analişti, faptul că România a dovedit o stabilitate a cursului de schimb remarcabilă, în ultimii ani, în pofida turbulenţelor care au cuprins toate pieţele, are şi un aspect negativ, pentru că, în condiţiile în care inflaţia naţională a crescut foarte mult, a fost la un moment dat 16%, iar cursul de schimb a rămas aproape neschimbat, exporturile noastre suferă. Nu pot fi competitive în condiţiile acestui curs de schimbˮ.
Să mai menționăm că nivelul rezervei de aur s-a menţinut la peste 103 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la aproape 7,200 de miliarde de euro. Astfel, la sfârșitul lunii trecute, rezervele internaţionale ale României – valute plus aur – au fost de peste 72,200 de miliarde euro.