Rezerve suficiente de gaze naturale
România are suficiente rezerve de gaze naturale ca să treacă cu bine iarna, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Leyla Cheamil, 08.01.2025, 12:50
Nu există niciun fel de problemă în alimentarea cu gaze a blocului comunitar, după întreruperea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, a dat asigurări Comisia Europeană, în condițiile scăderii la aproximativ 70% a stocului de gaze din depozitele statelor membre. Acesta reprezintă un nivel mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când depozitele erau pline în proporţie de mai mult de 85%.
Potrivit Bruxelles-ului, în ultima lună, a fost consumată o cantitate mai mare de gaze din depozite, pe fondul unor operaţiuni de mentenanţă care au indisponibilizat anumite surse de alimentare.
Anna Itkonen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene în domeniul Energiei, a precizat că operaţiuni de mentenanţă pe platformele petroliere din Norvegia şi în anumite staţii de lichefiere au fost finalizate, însă, în această săptămână. Ea a adăugat că a existat şi o operaţiune de mentenanţă a unor depozite din Germania.
În ceea ce privește România, autoritățile de la București au afirmat că stocurile de gaze naturale au ajuns, în prezent, la circa două treimi din capacitatea maximă, un nivel normal pentru această perioadă din an şi pentru vremea din această iarnă.
Ţara are suficiente rezerve de gaze naturale ca să treacă cu bine iarna, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
El a făcut această declarație în contextul informaţiilor din presă că depozitele de gaze din Uniunea Europeană s-ar goli în ritm rapid.
Sebastian Burduja a afirmat că, în țară, stocurile actuale depăşesc necesarul pentru sezonul rece. Şi a punctat că mai sunt 2.000 de milioane de metri cubi de gaz stocat, iar consumul este, în medie, de 20 de milioane/zi, ceea ce înseamnă că, la sfârşitul iernii, vor mai rămâne 800 de milioane metri cubi.
Ministrul a mai spus că România a devenit, anul trecut, cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, iar începând cu 2027 proiectul „Neptun Deep” va dubla producţia naţională. Acesta este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre și primul proiect offshore în ape de mare adâncime din România.
Cu un volum total de gaze naturale estimate la 100 de miliarde de metri cubi, „Neptun Deepˮ va poziționa România drept cel mai mare producător de gaze naturale din blocul comunitar.
Producătorii de gaze au afirmat că există un potenţial uriaş pentru descoperiri ulterioare în apele teritoriale ale României în Marea Neagră, unde ar exista rezerve de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi, care pot ajuta la diversificarea ofertei în regiune.
Să mai spunem şi că, pe de altă parte, până la sfârșitul lunii ianuarie, autorităţile de la Bucureşti ar urma să stabilească modul cum va funcţiona piaţa de energie după 31 martie, când expiră schema de plafonare şi compensare a preţurilor. Sunt în lucru mai multe scenarii pentru revenirea la piaţa liberă printr-o tranziţie care să se realizeze destul de lin, fără şocuri.