Revendicările profesorilor din România
Reclamând că sistemul nu funcţionează la parametri normali din cauza subfinanţării, dascălii români au ieşit din nou în stradă. Protestatarii susţin că vor recurge la măsuri extreme, posibil grevă generală, dacă nu le vor fi satisfăcute revendicările.
Corina Cristea, 07.11.2013, 12:13
Într-o nouă încercare de a obţine un răspuns favorabil la solicitările lor, sindicaliştii din învăţământul românesc au organizat, la Bucureşti, un miting şi un marş. Ei continuă, astfel, acţiunile începute la sfârşitul lunii octombrie, când aproximativ 400 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au pichetat timp de trei zile sediile guvernului şi Uniunii Social Liberale, aflate la putere. Principala revendicare ţine de alocarea mai multor bani pentru Educaţie.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ, Simion Hăncescu: Conform Legii educaţiei naţionale, şi aşa cum aveam şi în legislaţia abrogată, Educaţia ar fi trebuit să primească 6% din Produsul Intern Brut şi aceasta este, de fapt, cheia problemei. De la finanţare pleacă totul. Un sistem cum este sistemul de învăţământ nu poate funcţiona normal subfinanţându-l. Există şi alte lucruri pe care oamenii le doresc. E vorba de modificarea Legii educaţiei naţionale. Această lege a iscat numeroase nemulţumiri în rândul salariaţilor din învăţământ; să facem o lege a educaţiei naţionale care să ţină cont de realităţile României de astăzi. Mai avem o solicitare, salarizarea din sistemul de învăţământ din acest moment. În special cadrele didactice tinere au salarii sub 800 de lei net. Cum să mai fie şi performanţi la clasă? Scade calitatea din învăţământ, din păcate, şi din cauza faptului că salariile sunt total nemotivante.”
Protestatarii spun că nu se vor mulţumi cu creşteri minimale ale veniturilor, cer majorarea cu 50 de procente a salariilor profesorilor debutanţi şi nu exclud declanşarea grevei generale, în perioada alegerilor europarlamentare din 2014 sau înainte de încheierea anului şcolar, cu riscul blocării anului de învăţământ. Alte modificări care se impun, spun profesorii, sunt reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ, decontarea cheltuielilor cu naveta pentru cadrele didactice, reintroducerea sporului de doctorat sau posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei. Depolitizarea învăţământului şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor de regăsesc, de asemenea, pe lista revendicărilor.
În semn de solidaritate cu protestele cadrelor didactice, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a decis să intre în grevă japoneză.